In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.Art. 1. - (1) Sunt obligate la plata unui impozit aplicat asupra veniturilor obtinute din orice sursa persoanele juridice, denumite in continuare microintreprinderi, care indeplinesc cumulativ, la data de 31 decembrie a anului precedent, urmatoarele conditii: a) sunt producatoare de bunuri material
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
Art. 1. – (1) Sunt obligate la plata unui impozit aplicat asupra veniturilor obtinute din orice sursa persoanele juridice, denumite in continuare microintreprinderi, care indeplinesc cumulativ, la data de 31 decembrie a anului precedent, urmatoarele conditii:
a) sunt producatoare de bunuri materiale, presteaza servicii sau/si desfasoara activitate de comert;
b) au pana la 9 salariati;
c) au realizat venituri reprezentand echivalentul in lei de pana la 100.000 euro inclusiv;
d) au capital integral privat.
(2) Persoanele juridice infiintate in cursul unui an fiscal beneficiaza de prevederile prezentei ordonante daca indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) la sfarsitul anului respectiv.
(3) Nu intra sub incidenta prevederilor prezentei ordonante bancile, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de investitii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de depozitare, societatile de intermediere de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior.
(4) Dovada indeplinirii conditiei privind numarul de salariati se elibereaza de catre directiile de munca si solidaritate sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(5) Pentru incadrarea in cerinta privind nivelul veniturilor se au in vedere datele financiar-contabile din balanta de verificare pentru luna decembrie a anului anterior sau datele financiare din contul de profit si pierderi pentru microintreprinderi.
(6) In cazul in care in cursul anului fiscal una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, contribuabilul are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare stabilit de prezenta ordonanta, fara posibilitatea de a reveni din anul urmator la acest mod de impunere, chiar daca ulterior indeplineste conditiile mentionate la alin. (2) al art. 1.
Art. 2. – Persoanele juridice care sunt supuse acestui regim de impunere nu mai calculeaza si nu platesc impozit pe profit conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3. – (1) Microintreprinderile vor organiza si vor conduce evidenta financiar-contabila in conformitate cu metodologia aprobata prin ordin al ministrului finantelor publice.
(2) Microintreprinderile care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, pentru care nu se emit facturi, sunt obligate sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale, potrivit legii.
Art. 4. – (1) Perioada impozabila este anul fiscal, care corespunde anului calendaristic.
(2) In situatia in care un contribuabil se infiinteaza, se reorganizeaza prin divizare si fuziune in cursul anului fiscal, perioada impozabila este perioada din anul fiscal pentru care contribuabilul a existat.
Art. 5. – (1) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 1,5% asupra sumei totale a veniturilor trimestriale obtinute din orice sursa, respectiv asupra veniturilor inscrise in contul de profit si pierderi pentru microintreprinderi.
(2) In cazul in care se achizitioneaza case de marcat cota de impozit se aplica asupra veniturilor totale din care se scade valoarea acestora, in conformitate cu documentul justificativ, in luna inregistrarii achizitiei.
Art. 6. – (1) Microintreprinderile care desfasoara activitate producatoare de bunuri materiale si/sau presteaza servicii si care efectueaza investitii din profit, in active corporale si necorporale amortizabile, definite potrivit Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile ulterioare, destinate activitatilor pentru care contribuabilul este autorizat, beneficiaza de scaderea acestora din impozitul datorat. Suma reducerii nu poate depasi impozitul datorat pe intregul an fiscal.
(2) Pentru investitiile care nu sunt finalizate in anul fiscal curent deducerea se acorda proportional cu valoarea lucrarilor realizate efectiv in baza unei situatii partiale de lucrari.
(3) Investitiile realizate vor ramane in patrimoniul microintreprinderilor cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora. In caz contrar, impozitul se recalculeaza pentru perioada in care microintreprinderea a beneficiat de prevederile alin. (1) si se varsa la bugetul de stat impreuna cu majorarile de intarziere aferente.
Art. 7. – (1) Microintreprinderile vor beneficia de reducerea impozitului in proportie de 20% in cazul in care creeaza noi locuri de munca, daca se asigura cresterea numarului mediu scriptic anual cu cel putin 10% fata de anul financiar precedent.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) reducerea impozitului se aplica pe perioada in care forta de munca nou-angajata ramane in intreprindere si nu se fac alte disponibilizari;
b) forta de munca nou-angajata este de cel putin 10% din forta de munca existenta in intreprindere in momentul angajarii;
c) personalul trebuie sa fie angajat cu contract individual de munca.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) pensionarea si desfacerea contractelor de munca ca urmare a savarsirii unor acte de indisciplina, potrivit legii.
(4) Reducerea se calculeaza incepand cu luna in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (2).
Art. 8. – (1) Plata impozitului se face in lei, trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator.
(2) Impozitul calculat conform dispozitiilor art. 5 se inscrie in formularul M.F. cod 14.13.01.01 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, randul 19 – „Impozit pe veniturile microintreprinderilor”.
Art. 9. – Pentru neplata la termen a impozitului stabilit conform dispozitiilor art. 5 se datoreaza majorari de intarziere stabilite potrivit Ordonantei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 10. – (1) Constatarea, controlul, urmarirea si incasarea impozitului, precum si a majorarilor de intarziere aferente, reglementate de prezenta ordonanta, se efectueaza de organele fiscale din subordinea directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(2) Controlul fiscal se va efectua in conformitate cu procedura prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fiscal, aprobata si modificata prin Legea nr. 64/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai devreme de 2 ani de la data controlului fiscal anterior sau de la data intrarii in vigoare a ordonantei, cu exceptia cazurilor de evaziune fiscala.
Art. 11. – Sumele stabilite cu titlu de obligatii fiscale reglementate prin prezenta ordonanta constituie venituri la bugetul de stat.
Art. 12. – Contestatiile formulate la actele de control sau de impunere ale organelor fiscale se solutioneaza conform dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/2001 privind solutionarea contestatiilor impotriva masurilor dispuse prin actele de control sau de impunere intocmite de organele Ministerului Finantelor Publice.
Art. 13. – Prevederile prezentei ordonante intra in vigoare incepand cu data de intai a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 14. – Prevederile prezentei ordonante se completeaza cu cele ale Legii nr. 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.