Plafonarea adaosurilor comerciale va fi prelungită sigur, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Oficialul a mai anunșat că sunt negocieri cu procesatorii şi retailerii, pentru ca hotărârea să fie luată împreună cu aceștia.
Ce se va întâmpla cu plafonarea adaosurilor comerciale
Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat că decizia de a introduce şi alte produse pe lista alimentelor de bază subvenţionate a fi luată cu procesatorii şi retailerii. El a spus că până la finele lunii octombrie Ordonanţa de plafonare a adaosurilor va fi 100% prelungită.
Săptămâna viitoare, oficialul Guvernului va avea o discuţie cu procesatorii şi cu retailerii, pentru a lua o hotărâre împreună cu aceștia privind plafonarea adaosurilor comerciale. Se dorește completarea Ordonanței şi cu alte produse care se consumă în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Se pare că Ordonanţa şi-a produs efectele.(…) Ordonanţa actuală este valabilă până la sfârşitul lunii octombrie. Iar până atunci va fi 100% prelungit”, a afirmat Barbu, la evenimentul „Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti”.
Sunt fonduri pentru proiecte
Demnitarul a menţionat că, în prezent, există fonduri pentru finanţarea de proiecte atât în domeniul procesării, cât şi referitor la independenţa energetică a producătorilor.
„Produsele agroalimentare în România au TVA de 9%. Producătorii nu vor pierde, pentru că la acele cheltuieli pentru realizarea acestor produse TVA este mai mare. Se va face o compensare. Eu cred că producătorii vor scădea diferenţa de TVA. Facem centre de colectare cu temperatură controlată. Pentru partea de procesare avem 600 de milioane de euro prin Investalim. Avem 500 de milioane de euro pe independenţă energetică. Pentru că ne dorim foarte mult să scădem costurile cu energia la producători. Sunt proiecte cu intensitate de 100%. Și aşteptăm producătorii şi fermierii români să acceseze aceste proiecte”, a spus ministrul de resort.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023.
Conform datelor MADR, analiza preţurilor din supermarketuri evidenţiază faptul că scăderile substanţiale de preţ se înregistrează la câteva produse. În primul rând la pâine, ulei şi cartofii. Acestea sunt urmate de brânza telemea, mălai, făină albă şi zahăr.
Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale. Cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse. Și, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.
Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie. Doar dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune. Contravenția se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.