Ordonanța-trenuleț a fost modificată! Salariile care cresc cu 10%

Ordonanța-trenuleț a fost modificată! Unii angajați români, în special cei din sectorul public, au primit o veste foarte bună înainte de Paște: salariile lor vor crește cu 10%. Decizia este definitivă și deja publicată în Monitorul Oficial.

Anul 2025 nu a început cu vești favorabile pentru românii care lucrează în sectorul public. Ordonanța „Trenuleț” a afectat toate categoriile din sectorul bugetar, stabilind că salariile de bază ale bugetarilor și valoarea sporurilor vor rămâne neschimbate în acest an, la nivelul din noiembrie 2024.

Între timp, o „portiță” s-a deschis pentru o mică parte din angajații bugetari. O măsură, impusă printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), deja publicată în Monitorul Oficial, prevede că unii profesori vor beneficia de creșteri salariale.

Măsura vizează cadrele didactice din învățământul primar, în special pe cei plătiți cu ora. Aceștia vor beneficia de o majorare salarială de 10%, similar cu majorarea acordată celor angajați cu normă întreagă.

Prin Decizia 37/2025, publicată în Monitorul Oficial, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât că salariul de bază al profesorilor din învățământul primar, angajați în regim de plată cu ora, va include o majorare de 10%.

Această creștere salarială a fost stabilită în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017. Astfel, cadrele didactice plătite cu ora vor beneficia de același regim salarial ca și profesorii angajați cu normă întreagă, conform sursei B1.

Cum se calculează salariul

Este important de menționat că, potrivit articolului 9 din Ordinul nr. 4.827/2018, se reglementează și procedura de calcul a salariilor pentru plata cu ora. Conform acestuia, valoarea venitului se stabilește în raport cu norma didactică de predare-învățare-evaluare, precum și cu activitățile de instruire practică și evaluare curentă a preșcolarilor și elevilor din clasă.

Este important de menționat că, în calculul salariului orar, trebuie să se ia în considerare norma standard de 80 de ore pe lună pentru întregul an. Astfel, salariul va fi plătit doar pentru orele efectiv lucrate de profesorii respectivi. Măsura stabilită de ICCJ devine obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.

Ministrul Educației

Recent, ministrul Educației, Daniel David, a subliniat că salariile profesorilor sunt insuficiente și a propus ca salariul de debutant să fie echivalent cu venitul mediu pe economie. El a comparat situația educației cu sectorul sănătății, unde au fost implementate creșteri salariale pentru a preveni plecarea specialiștilor. Conform ministrului, creșterea salariilor în educație este crucială pentru atragerea cadrelor didactice calificate.

Acesta a afirmat că profesorii nu sunt mulțumiți de salariile actuale, subliniind necesitatea ca salariul unui debutant să ajungă la nivelul venitului mediu pe economie, care este în prezent de aproximativ 5.000 de lei. El a menționat, de asemenea, că atunci când medicii și asistentele medicale au semnalat probleme legate de salarii, autoritățile au reacționat prin creșteri salariale semnificative, pentru a preveni plecarea acestora în străinătate. Mai multe puteți citi aici.