Decizia finală privind banii cash! Ce limite se pun la numerar în România (DOCUMENT)

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia finală privind banii cash! Oficialii au făcut marele anunț despre plafoanele privind utilizarea plăţilor cash. Iată ce se întâmplă cu ordinanța pentru limitarea plăților cash.

Decizia finală privind banii cash! Societatea românescă nu este pregătită

Decizia finală privind banii cash! Limitarea plăților cash a provocat mari controverse în România. Recent, Guvernul a decis punerea în transparenţă publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă referitor la plafoanele privind utilizarea plăţilor cash. În expunerea de motive, oficialii anunță că România nu este încă pregătită despre o astfel de măsură.

Astfel, Ordonanța prevede revenirea la vechile plafoane (Legea nr. 70/2015), care au fost în vigoare din 2015. Măsura este valabilă, prin legea Legea nr.296/2023, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Drept urmare, românii nu vor avea parte, în cele din urmă, de nicio schimbare în acest plan, cu două excepții.

Prima excepție se referă la plafonul de casă, care va fi 50.000 de lei. În același timp, avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei/zi.

Din expunerea de motive aflăm și că Legea nr. 70/2015 a primit modificări și completări. Ele vizează întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Totodată, alte modificări se referă la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002.

Aceasta a fost modificată astfel încât să includă sistemele moderne de plată. Alte modificări au vizat reducerea plafoanelor de încasări şi plăţi „între operatorii economici, între aceştia şi persoanele fizice, precum şi a celor dintre persoanele fizice”.

Vă invităm să consultați OUG pentru modificarea Legii nr. 70/2015, aici.

Guvernul dorea combaterea evaziunii fiscale

Deși măsurile vizau combaterea fenomenului evaziunii fiscale, Guvernul explică faptul că societatea nu este încă pregătită pentru ele. În expunerea de motive se ține cont de „reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri”.

„Măsura de diminuare a plafoanelor până la care numerarul poate fi utilizat a fost adoptată în contextul necesităţii de combatere a fenomenului, tot mai acut, de evaziune fiscală, ţinând seama, inclusiv, de faptul că în ultimul proces de evaluare MONEYVAL a fost evidenţiat faptul cã economia României este bazatã pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de aproximativ 30% din PIB, utilizarea numerarului fiind principala metodã de spãlare a banilor, la nivel naţional.

Cu toate acestea, atât reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului.

Astfel, percepţiile societăţii au fost diverse, de la teama, eronată, de eliminare a numerarului, la îngrijorarea cu privire la îngreunarea activităţii zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri, respectiv îngreunarea relaţiei cu furnizorii/clienţii, precum şi cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele şi taxele pentru procesarea plăţilor electronice”, aflăm din documentul citat.

Expunerea citează și un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Acesta avea ca temă reducerea plafoanelor pentru plăţile cash, în perioada 03- 06.11.2023. Rezultatele acestuia arată că majoritatea reprezentanților mediului de afaceri din România sunt împotriva limitării plăților cash.

 „Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plăţile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, 94,1% au răspuns ”NU”, anunță Guvernul.

Drept urmare, Executivul a decis revenirea la vechile prevederi.

 „Având în vedere situaţia de fapt, potrivit căreia societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului, prin prezentul proiect de act normativ se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023”, anunţă Guvernul.