Amendă pentru cei care își deranjează vecinii la bloc
Românii care stau la bloc trebuie să știe că există niște reguli pe care trebuie să le respecte. Unele blocuri au aceste reguli afișate jos la avizier, altele nu, mergând pe principiul că aceste reguli țin, mai mult, de bunul simț.
Așadar, cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că există anumite ore de liniște, în care nu ar trebui să facă zgomote prea mari sau să asculte muzică la maxim. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu poți face ce vrei în propriul apartament. Condiția este doar să nu-i deranjezi pe ceilalți locatari.
Cei care nu respectă aceste reguli riscă să fie sancționați contravențional cu sume începând de la 6.000 de lei. În cazul în care fapta se repetă, amenda poate ajunge la 12.000 de lei.
În ceea ce privește orele de liniște, locatarii din blocuri trebuie să știe că există două perioade care trebuie respectate:
- una la prânz
- una noaptea
Dacă în aceste intervale se fac zgomote prea mari, care deranjează vecinii, atunci acești locatari riscă o amendă de 2.000 de lei.
Noile amenzi în acest sens vor fi votate în Senat. Ulterior, ele vor fi votate în Camera Deputaților.
Cuantumul amenzilor pentru cei care își deranjează vecinii a crescut, ultima dată, în ianuarie 2020.
Argumentele pro și contra locuirii într-un apartament
Multe persoane preferă să locuiască într-un apartament, acestea fiind, de cele mai multe ori, mult mai aproape de magazine, școli sau locuri de muncă. Totuși, există argumente pro și contra de luat în considerare atunci când decizi între un apartament și o casă.
Argumente pro
- Rentabilitate
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg apartamentele este rentabilitatea acestora. Apartamentele sunt, în general, mai accesibile decât cumpărarea unei case, ceea ce le face o opțiune potrivită pentru persoanele sau familiile cu buget limitat.
- Întreținere și reparații
În majoritatea complexelor de apartamente, responsabilitatea pentru întreținere și reparații revine proprietarului sau administratorului. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să vă faceți griji cu privire la repararea scurgerilor, a aparatelor electrocasnice stricate sau a problemelor structurale, deoarece, de obicei, acestea sunt rezolvate cu promptitudine.
- Facilități
Multe complexuri de apartamente oferă o serie de facilități, cum ar fi piscine, centre de fitness și spații comune. Aceste facilități vă pot îmbunătăți calitatea vieții și vă pot oferi oportunități de interacțiune socială.
- Locație
Apartamentele sunt adesea situate în centrele urbane sau în apropierea serviciilor esențiale și a nodurilor de transport public, ceea ce le permite rezidenților să aibă acces convenabil la locul de muncă, școli și divertisment.
Argumente contra
- Spațiu limitat
Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale apartamentelor este spațiul limitat. Dacă aveți o familie numeroasă sau dețineți multe bunuri, constrângerile de spațiu pot deveni o provocare. De asemenea, multe apartamente nu dispun de spații de depozitare suplimentare, fie sub forma unui subsol sau în altă parte a clădirii.
- Lipsa intimității
Apartamentele înseamnă adesea vecini apropiați și pereți comuni, ceea ce poate duce la tulburări de zgomot și la lipsa de intimitate. Zidurile subțiri și zonele comune partajate pot fi uneori deranjante dacă vecinii nu sunt politicoși.
- Spațiu exterior limitat
Dacă vă place grădinăritul sau activitățile în aer liber, este posibil ca apartamentele să nu vă ofere un spațiu exterior suficient pentru hobby-urile dumneavoastră.
- Control limitat
În calitate de chiriaș, aveți un control limitat asupra proprietății. Este posibil să nu puteți face modificări sau îmbunătățiri semnificative în apartament fără permisiunea proprietarului.
- Parcare
Găsirea unei parcări poate fi o bătaie de cap, mai ales în zonele dens populate, cu locuri de parcare limitate și fără opțiuni de parcare în afara străzii din partea clădirii sau a proprietarului.