Cercetarea, care a studiat obiceiurile alimentare și istoricul sănătății iranienilor, arată că riscul apariției bolii coronariene, în urma consumului de orez alb, este similar cel al consumului de „zaharuri și grăsimi nesănătoase” din dulciuri, scrie New York Post.

Un aport mai mare de cereale rafinate a fost asociat cu un risc crescut de boală coronariană

Studiul s-a concentrat pe un grup de aproximativ 2.500 de oameni, unii cu artere normale și alții cu boală coronariană. Fiecare participant a răspuns la un chestionar privind dieta, pentru a determina cât de des a mâncat cereale integrale și rafinate.

Cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de cereale rafinate a fost asociat cu un risc crescut de boală coronariană, în timp ce consumul de cereale integrale a fost asociat cu un risc redus.
Studiul va fi prezentat la cel de-al 13-lea Congres Emirates Cardiac Society din Dubai.

Cerealele rafinate sunt procesate pentru a îndepărta o parte din învelișul exterior sau semințele interioare

Cerealele rafinate sunt procesate pentru a îndepărta o parte din învelișul exterior sau semințele interioare, ceea ce le oferă o textură mai fină și o perioadă de valabilitate mai lungă, dar sunt eliminați nutrienți-cheie. Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul brun și pâinea integrală, conțin boabele întregi.

„Există mulți factori care îi fac pe oameni să consume cereale rafinate și mai puțin cerealele integrale. Unii dintre cei mai importanți factori sunt economia, veniturile mici, locul de muncă, educația, cultura, vârsta”, afirmă dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, autorul principal al studiului.

„O dietă care include cantități mari de cereale nesănătoase și rafinate poate fi considerată similară cu o dietă bogată în zaharuri și grăsimi nesănătoase”, a continuat el.

Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă care pune accent pe aportul de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și pește pentru a reduce factorii de risc pentru bolile de inimă.

Alegeți orezul brun!

„Deoarece mai multe studii demonstrează o creștere a consumului de cereale rafinate la nivel global, precum și impactul asupra sănătății generale, este important să găsim modalități de a încuraja și a educa oamenii cu privire la beneficiile consumului de cereale integrale”, subliniază Khajavi Gaskarei.

Dacă vreți să gătiți orez alb, țineți cont că aproape 75% din substanțele nutritive care se găsesc în acest tip de cereale se pierd prin rafinare: antioxidanți, magneziu, fosfor şi complexul de vitamine B. De aceea, este bine să alegeți orezul brun, car reglează tulburările metabolice şi furnizează o cantitate optimă de fibre, vitamine şi minerale.