Orezul brun este însă recunoscut pentru beneficiile majore aduse sănătății. Acest tip de orez poate ajuta la scăderea greutății corporale, scăderea colesterolului și suprimarea inflamației. Într-un studiu recent condus de profesorul Yoshimasa Nakamura de la Universitatea Okayama, cercetătorii din Japonia au identificat ferulatul de cicloartenil (CAF) drept principalul compus „citoprotector” sau protector al celulelor din orezul brun. CAF este un compus unic datorită structurii sale hibride, potrivit Thebrighterside.
Capacitatea orezului brun de a neutraliza speciile reactive de oxigen și de a preveni deteriorarea celulară este vitală pentru multe dintre efectele sale care contribuie la sănătate. Deși studiile anterioare au arătat că unii compuși antioxidanti din orezul brun pot proteja celulele împotriva stresului oxidativ, informații legate despre acel compus major care contribuie la aceste proprietăți benefice nu erau cunoscute.
CAF, principalul compus protector al celulelor din orezul brun
Cercetătorii din Japonia au identificat ferulatul de cicloartenil (CAF) drept principalul compus „citoprotector” sau protector al celulelor din orezul brun.
După cum explică profesorul Nakamura, „CAF este un compus hibrid de polifenol și fitosteror care poate fi o substanță bioactivă puternică, cu diferite proprietăți farmacologice, cum ar fi efectul antioxidant și efectul de scădere a grăsimilor din sânge”.
Poate proteja celulele de stresul cauzat de peroxidul de hidrogen
Autorii acestui studiu prezintă dovezi ale proprietăților antioxidante ale CAF, demonstrând că poate proteja celulele de stresul cauzat de peroxidul de hidrogen. Deși acesta este un produs secundar al proceselor metabolice ale unei celule, cantități anormale din acest compus pot fi toxice pentru celule și pot provoca daune ireversibile. Tratamentul celulelor cu CAF a crescut rezistența acestora la stresul toxic indus de peroxidul de hidrogen.
Mai mult, CAF a oferit o protecție mai mare împotriva stresului indus de peroxidul de hidrogen, în comparație cu alfa-tocoferol și gama-tocoferol, alți doi compuși antioxidanți despre care s-a spus că pot contribui la capacitatea antioxidantă a orezului brun. Conform estimărilor studiului, cantitatea de CAF din boabele integrale de orez brun este de cinci ori mai mare decât cea a altor compuși antioxidanti găsiți în orezul brun.