'Cultivatorii români de cereale vor îmbrăţişa culturile de porumb modificate genetic. Este ceva normal ca orice fermier, fie el din Spania, Portugalia şi România, să-şi dorească reducerea costurilor de producţie şi o recoltă mai mare', a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurentiu Baciu, potrivit căruia noile soiuri de porumb modificat genetic aflate acum în proces de aprobare ar putea creşte producţia cu 15-20%. 

Potrivit datelor statistice, de mai mulţi ani Portugalia şi Spania au cultivat soiul de porumb MON810, anul trecut în Spania acest soi de porumb fiind cultivat pe o suprafaţă de 131.500 de hectare. 

În România, al doilea producător de porumb din UE după Franţa, suprafaţa de teren însămânţată cu OMG a scăzut în ultimii ani, însă Laurenţiu Baciu se aşteaptă ca situaţia să se schimbe. 

Statele europene au păreri împărţite faţă de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto. 

Vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că toţi fermierii români îşi doresc să cultive soia modificată genetic după ce România va avea aprobarea din partea organismelor europene şi internaţionale, însă trebuie să făcută şi o dezbatere la nivelul societăţii. 

AGERPRES