ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC: Soluţia pentru foamete sau cancer?

Unul dintre cei mai mari investitori din lume crede că soluţia pentru combatera foametei la nivel global este reprezentată de organismele modificare genetic. Este vorba desre fondatorul Microsoft, Bill Gates, care este cunoscut pentru demersurile sale în vederea promovării acesstui tip de agricultură, scrie publicaţia financiară Market Watch.

Bill Gates chiar a făcut investiţii importante în companii precum Monsanto, care produce şi facilitează tehnologii de modificare genetică a produselor agricole. Market Watch scrie că fondatorul Microsoft a investit din 2006 până acun, mai mult de 2 miliarde de dolari pentru acest domeniu.

Problema Organismelor Modificate Genetic nu este albă sau neagră, corectă sau incorectă, scrie publicaţia, care arată că, "virtual" toată mâncarea pe care o mâncăm este modificată genetic. Natura nu plantează singură seminţe în rânduri aranjate frumos sau nu irigă atunci când nu plouă. Toate aceste lucruri, care presupun intervenţia umană produc modificări genetice de-a lungul timpului.  

Un scandal uriaş internaţional a izbucnit în luna septembrie a acestui an în domeniul securităţii alimentare, după ce oameni de ştiinţă francezi au dezvăluit rezultatele unui studiu asupra şobolanilor hrăniţi cu porumb modificat genetic. Studiul a provocat critici dure din partea altor experţi, susţinători ai Organismelor Modificate Genetic (OMG) care au pus la îndoială metodele de cercetare, conform mai multor media internaţionale, între care şi agenţia de presă britanică Reuters.

Rozătoarelor le-a fost dat să mănânce porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto. La capătul acestui experiment, şobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.

La vremea respectivă, Comisia Europeană a autorizat achiziţia şi cultivarea în Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv că nu existau suficiente dovezi ştiinţifice care să probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sănătatea umană.

"Pentru prima oară în lume, un organism modificat genetic (OMG) şi pesticidul utilizat împreună cu el au fost evaluate din punctul de vedere al efectelor asupra sănătăţii pe o perioadă mai lungă de timp şi mai deplin decât au făcut anterior reprezentanţi ai unor guverne şi industriei alimentare. Rezultatele sunt alarmante", a declarat profesorul Gilles-Eric Seralini, de la Universitatea din Caen, conducătorul proiectului de cercetare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent, a declarat: "Am fost informaţi din presă cu privire la un astfel de studiu. Dacă suntem familiarizaţi cu el ? Nu! Dar vom examina problema. Comisia Europeană a solicitat deja Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentară să se ocupe de această cercetare, ale cărei concluzii îi vor fi puse la dispoziţie".

Vincent a mai adăugat că orice produs modificat genetic pus în vânzare în UE este obligatoriu supus unor investigaţii pe o durată de trei luni înainte de a fi scos pe piaţă. În replică, jurnaliştii i-au atras acestuia atenţia că experimentul pe rozătoare a durat doi ani.

În total, acest experiment a cuprins 200 de şobolani, care au fost împărţiţi în trei grupuri. Primul grup a primit ca hrană porumb modificat genetic. Rozătoarelor din al doilea grup le-a fost administrat porumb modificat genetic tratat cu cel mai comun erbicid din lume Roundup. Al treilea grup de rozătoare a beneficiat doar de porumb obişnuit tratat cu erbicide.

Studiul a relevat o rată de mortalitate semnificativ mai mare la rozătoarele care au fost hrănite cu porumb modificat genetic tratat cu erbicid în comparaţie cu şobolanii care au beneficat de porumb obişnuit. Rozătoarele care au avut în dietă OMG sufereau de tumori mamare, leziuni hepatice şi renale severe, conform unei recenzii a experimentului publicat în revista Food and Chemical Toxicology, care a fost prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la Londra.

O prezentare completă a acestui studiu va avea loc la 26 septembrie în Franţa împreună cu filmul ‘Suntem cu toţi cobai’ de Jean-Paul Jaud.

"Criminal este faptul că toate acestea nu au fost testate mai înainte, că autorităţile sanitare nu au cerut studii mai îndelungate şi, iată, de 15 ani peste tot în lume se comercializează produse modificate genetic", a afirmat profesorul Gilles-Eric Seralini.

Cunoscutul militant împotriva OMG-urilor, deputatul José Bové (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franţa din Parlamentul European) a cerut Bruxellesului ‘interzicerea imediată a utilizării unor astfel de culturi’ în Europa.