În prezent există 17,4 milioane de persoane în căutarea unui loc de muncă în zona euro, adică o rată a şomajului de 11%, subliniază OIM. Instituţia este îngrijorată în special de şomajul din rândul tinerilor, care este de 22% în zona euro, dar care atinge niveluri de 30% în Italia, Portugalia şi Slovacia şi de 50% în Spania şi Grecia. 44% dintre cei care caută un loc de muncă sunt în şomaj de peste un an.
Juan Somavia, directorul general al OIM, a transmis o severă atenţionare ţărilor europene : "Dacă nu va exista o schimbare de politică, toate, absolut toate ţările din zona euro vor fi afectate, fie cele deja în dificultate, fie cele care stau mai bine".
"Devine tot mai clar că o abordare bazată numai pe austeritate bugetară va afecta locurile de muncă, fără a reduce semnificativ deficitele bugetare", transmite studiul citat de Agerpres.
Ce recomandă OIM?
OIM recomandă politici de investiţii şi punerea pe picioare a sistemului financiar, ceea ce înseamnă o rezolvare rapidă a chestiunii solvabilităţii a numeroase bănci.
Autorii studiului cer garanţii că tinerii nu vor rămâne prizonierii unor locuri de muncă precare şi oferă ca exemple de urmat diverse politici adoptate în ţările scandinave, în Austria, Belgia şi Olanda. Documentul se referă la programe de formare care facilitează tranziţia de la şcoală la locul de muncă.
"Cu o strategie de creştere centrată pe locuri de muncă pentru zona euro, relansarea este în continuare posibilă în cadrul Uniunii Monetare", transmite studiul OIM.