"Comunitatea internaţională se află la o cotitură. Sper că se va angaja într-o direcţie diferită. Este momentul să regândim politicile de austeritate", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, la mai puţin de două săptămâni după ce şi-a preluat funcţia.
El a menţionat de asemenea că susţine recomandările directoarei generale a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, de a acorda mai mult timp ţărilor cu cele mai mari datorii pentru a-şi reduce deficitele.
Măsurile de austeritate din Europa au consecinţe sociale dezastruoase, iar scenariul cel mai pesimist al OIM cu privire la evoluţia şomajului este pe cale să se realizeze, notează AFP.
Guy Ryder a evocat exemplul Greciei şi a subliniat că nu crede că "o ţară al cărei PIB se contractă cu 6-7% îşi poate rambursa datoria". El a deplâns în acelaşi timp dispariţia dialogului social în Grecia şi "desfiinţarea pieţei muncii", care generează un ‘sentiment de nedreptate’ şi "un fenomen de respingere".
‘Suntem pe cale să reluăm erorile comise în alte regiuni ale lumii de politicile de ajustare structurală în anii 80 şi 90’, a afirmat directorul OIM. ‘Măsurile de austeritate nu dau rezultatele sperate. Dacă datoria poate fi redusă, acest lucru se poate face prin creştere şi creare de locuri de muncă’, a insistat acesta.
Pentru a pune capăt acestei spirale fără sfârşit, Guy Ryder a propus o serie de măsuri de inversare a tendinţei, cum ar fi investiţiile în infrastructuri publice, pentru că astfel se creează locuri de muncă, facilitarea accesului la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi întărirea sistemelor de protecţie socială, "care au un efect de stabilizare automată".