Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat într-un raport publicat marţi, 11 octombrie, că schimbările climatice ameninţă producţia de energie la scară globală, a relatat DPA.
Valurile de căldură şi episoadele de secetă afectează nivelul cursurilor de apă, ceea ce generează probleme pentru hidrocentrale şi pentru răcirea centralelor nucleare, au informat, marți, reprezentanţii OMM, la Geneva. De asemenea, furtunile şi alte evenimente meteorologice extreme afectează grav infrastructurile în numeroase zone.
Este esenţial ca producţia de energie să fie radical schimbată
OMM este o strucutră specializată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), având misiunea de a monitoriza la nivel global chestiunile care ţin de vreme, climă şi resursele de apă.
Raportul anual al OMM privind starea serviciilor climatice a arătat că sectorul energetic este responsabil pentru trei sferturi din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră produse de oameni şi care alimentează schimbările climatice. De aceea, este esenţial ca producţia de energie să fie radical schimbată.
Obiectivul cu privire la reducerea încălzirii globală cu 1,5 grade Celsius nu va putea fi realizat
Cu toate acestea, autoritățile statelor europene fac prea puţin pentru atingerea acestui obiectiv, a afirmat Petteri Taalas, secretar general la OMM. Obiectivul cu privire la reducerea încălzirii globală cu 1,5 grade Celsius, aşa cum şi-a propus prin Acordul de la Paris, nu va putea fi realizat, dacă producţia de electricitate din surse „curate” nu se va dubla în următorii opt ani.
La momentul de față, 15% din centralele nucleare din întreaga lume sunt localizate în regiuni în care apa începe să devină o resursă rară. Procentul ar putea să crească până la 25% în următorii 20 de ani. În plus, 33% din termocentralele care necesită apă pentru sistemele lor de răcire, precum şi 11% din capacitatea hidroelectrică, se află în zone în care se manifestă un stres hidrologic.
Comunitatea globală intenționează să producă doar atâtea emisii de dioxid de carbon câte pot fi compensate
Aproximativ un sfert din actualele baraje hidroelectrice şi aproape un sfert din proiectele de hidrocentrale se află pe râuri ce prezintă riscuri medii şi mari de a se confrunta cu penurii de apă.
De asemenea, comunitatea globală intenționează să producă doar atâtea emisii de dioxid de carbon câte pot fi compensate, pentru a atinge, astfel, neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2050.