OMM: 2024 va fi mai cald decât 2023

Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), vrea să acorde prioritate nevoilor statelor vulnerabile în fața accelerării schimbărilor climatice și fenomenelor meteo extreme. Potrivit spuselor sale, schimbările climatice constituie cea mai mare amenințare planetară din epoca noastră, iar inegalitățile, care vor crește treptat, accentuează efectele schimbărilor climatice.

Ea a menționat că serviciile meteorologice și hidrologice naționale se confruntă, acum, cu o lipsă de resurse, iar o creștere mică a investițiilor poate aduce beneficii semnificative socio-economice oamenilor. 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în istoria măsurătorilor. În plus, din cauza fenomenului meteo El Nino, 2024 ar putea fi și mai cald. (El Nino este un fenomen meteo care constă în încălzirea apelor de-a lungul coastei de Sud-Vest a Americii de Sud la intervale de 3-7 ani. Vânturile constante din Oceanul Pacific își schimbă direcția, determinând împingerea apelor calde spre est, de la Nord-Est și Estul Australiei către America de Sud.)

„Venind dintr-o ţară din emisfera sudică, sunt deosebit de sensibilă la necesitatea de a acorda prioritate nevoilor celor mai vulnerabili, pentru ca aceste ţări să poată să îşi dezvolte rezilienţa în faţa fenomenelor extreme asociate cu clima, vremea, apa şi mediul înconjurător. Tocmai am trăit anul cel mai cald înregistrat vreodată.

Or, atunci când fenomenul El Nino, care este în curs de desfăşurare, îşi va fi manifestat întreaga sa influenţă asupra temperaturilor şi a fenomenelor meteorologice, anul 2024 s-ar putea dovedi mult mai cald şi încă şi mai extrem. Activităţile umane şi industriale sunt responsabile pentru această situaţie. Nu există nicio îndoială”, a explicat ea, agenției de presă AFP.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și-a făcut o prioritate din a asigura acoperirea întregii populații globale cu sisteme de avertizare timpurie pentru riscurile meteorologice până la finalul anului 2027. Anul trecut, statele membre ale OMM au aprobat și înființarea unui „observator global al gazelor cu efect de seră”, ce prevede monitorizarea continuă a gazelor cu efect de seră pentru a putea lua în considerare atât sursele naturale, cât şi elementele asociate cu activităţile umane.

Celeste_Saulo
Celeste Saulo (SURSA FOTO: World Meteorological Organization)

Despre OMM

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) reprezintă vocea autorizată a sistemului Națiunilor Unite în privința stării și comportamentului atmosferei Pământului, interacțiunii sale cu pământul și oceanele, vremii și climei rezultante, precum și distribuției resurselor de apă.

Mandatul OMM acoperă domenii precum meteorologia (vremea și clima), hidrologia operațională și științele geofizice conexe. Are un rol crucial în contribuția la siguranța și bunăstarea umanității, încurajând colaborarea între serviciile meteorologice și hidrologice naționale (NMHS) ale membrilor săi, promovând aplicarea meteorologiei și hidrologiei în diverse domenii sociale și economice.

OMM joacă un rol de lider în eforturile internaționale de monitorizare și protejare a climei și mediului. În colaborare cu alte agenții ONU și NMHS, OMM sprijină implementarea CCONUSC și a mai multor convenții de mediu, având un rol esențial în furnizarea de consultanță și evaluări pentru guverne în chestiuni conexe, contribuind la asigurarea dezvoltării durabile și a bunăstării națiunilor, scrie pe site-ul oficial al OMM.