Pandemia de coronavirus face ravagii pe întreg globul de mai bine de șapte luni de zile, iar atât sectorul economic cât și cel sanitar au fost grav afectate. Totuși, odată cu relaxarea restricțiilor, situația devine mai optimistă.
Potrivit Reuters, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia comerţului mondial în acest an la un nivel comparabil declinului din timpul crizei financiare globale, dar mai ridicat decât previziunea iniţială, datorită redresării din iunie şi iulie, informează agerpres.
Astfel, marţi, organizaţia cu sediul la Geneva a prognozat un declin de 9,2% al comerţului mondial în 2020, urmat de un avans de 7,2% în 2021.
De cealaltă parte, în luna aprilie a acestui an, OMC previziona o scădere a comerţului mondial între 13% şi 32% anul acesta, înainte de o redresare între 21% şi 24% anul viitor, dacă ţările vor colabora.
Noile previziuni au un grad ridicat de incertitudine, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a răspunsurilor guvernelor, iar în 2021 comerţului mondial va rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază OMC.
Decizia OMC înainte de alegerile din SUA
Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Comerţului a autorizat Uniunea Europeană să impună taxe vamale majorate asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari pentru a riposta faaţă de subvenţiile primite de Boeing, anunţă Reuters.
Organizaţia Mondială a Comerţului a autorizat Uniunea Europeană să impună tarife asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari pentru a riposta împotriva subvenţiilor acordate de planificatorul american Boeing Co BA.N, au spus persoane familiare cu această chestiune.
Decizia oferă un nou motiv pentru potenţiale fricţiuni comerciale cu săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, după ce Washingtonul a început anul trecut să impună tarife pentru mărfuri UE în valoare de 7,5 miliarde de dolari, pentru sprijinul acordat de stat companiei Airbus.
Cele două părţi sunt blocate într-o dispută de 16 ani la OMC, cu sediul la Geneva, cu privire la ajutorul acordat industriilor lor aeronautice, cazuri care reprezintă în prezent cea mai mare dispută comercială din lume.
Părţile au fost informate vineri de decizia OMC, iar hotărârea va fi publicată peste câteva săptămâni.