Această dispută vizează „măsurile de salvgardare”, care în acest caz au luat forma contingentelor tarifare, adoptate de Uniunea Europeană în luna ianuarie 2019 pentru importurile de anumite produse siderurgice turceşti, potrivit agerpres.ro
Turcia a contestat măsurile adoptate de UE
Turcia, care a contestat măsurile adoptate de UE, precum şi ancheta ce s-a finalizat prin introducerea acestor măsuri, s-a adresat Organizaţiei Mondiale a Comerţului în luna martie 2020 pentru a cere, într-o primă fază, derularea de consultări bilaterale cu privire la acest dosar. Însă, după ce discuţiile au eşuat, autorităţile turce au solicitat OMC în luna iulie să tranşeze acest litigiu.
În cererea depusă de Turcia în luna iulie, autorităţile de la Ankara consideră că măsurile adoptate de Bruxelles „sunt incompatibile cu obligaţiile asumate de Uniunea Europeană în cadrul GATT (predecesorul OMC din 1994) şi în Acordul cu privire la măsurile de salvgardare”.
Un stat membru al OMC poate adopta, temporar, astfel de măsuri pentru a proteja o ramură a producţiei naţionale împotriva unei creşteri a importurilor pentru produsul în cauză sau ameninţă să provoace o pagubă gravă acelei ramuri de producţie. Însă aceste măsuri trebuie să respecte anumite reguli şi pot să facă obiectul unor litigii comerciale la OMC.
Principalii exportatori de oţel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.
Dialog fără condiții prealabile între Turcia și Grecia
Ministrul grec de Externe a făcut o vizită în Turcia pentru un dialog cu privire la zăcămintele de hidrocarburi din estul Mediteranei. De când acestea au fost descoperite, tensiunile au crescut între Ankara şi Atena.
Capitala Turciei a anunțat că este pregătită pentru un dialog cu Grecia cu privire la zăcămintele de hidrocarburi din estul Mediteranei. Acest dialog va fi fără condiții prealabile.
„Turcia este pregătită de dialog fără condiţii prealabile pentru o împărţire echitabilă”, a declarat marţi ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german Heiko Maas. ”Dar acest lucru nu este posibil dacă Grecia impune condiţii prealabile”, a adăugat el.
Ministrul grec de Externe, Heiko Mass, s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia şi Turcia, ţări care în opinia sa prin ceea ce fac ”se joacă cu focul” în Mediterana.
Acesta a declarat că situaţia dintre Turcia şi Grecia este într-un punct ”foarte critic”. ”Nimeni nu doreşte soluţionarea acestui diferend prin mijloace militare”, a subliniat el. ”Există o voinţă de ambele părţi pentru dialog”, a declarat de asemenea ministrul german în cadrul conferinţei de presă cu omologul său turc.