Un război comercial declanșat de tarifele Trump ar putea fi catastrofal

Președintele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a avertizat că un război comercial provocat de amenințările tarifare ale fostului președinte american Donald Trump ar putea avea consecințe dezastruoase pentru economia globală. În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Okonjo-Iweala a subliniat că o escaladare a măsurilor tarifare, cum ar fi impunerea unor tarife de 25% sau chiar 60%, ar putea duce la pierderi semnificative ale PIB-ului global.

„Dacă avem răzbunare, fie că este vorba de un tarif de 25% (sau) de 60% și mergem acolo unde eram în anii 1930, vom vedea pierderi de două cifre ale PIB-ului global. Asta este catastrofal. Toată lumea va plăti”, a declarat Okonjo-Iweala la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial din stațiunea elvețiană Davos.

Ea a comparat situația cu perioada interbelică, când Statele Unite au adoptat tarifele din cadrul Legii Smoot-Hawley în 1930, ceea ce a agravat criza economică globală și a contribuit la escaladarea protecționismului și la limitarea comerțului mondial.

„Am văzut acest film, așa cum am spus, în altă parte în anii 1930, cu Legea Smoot-Hawley. A înrăutățit situația”, a declarat Okonjo-Iweala.

Apel către calm și soluționarea disputelor prin OMC

Okonjo-Iweala a făcut un apel către toate națiunile să mențină calmul și să utilizeze mecanismele existente pentru a rezolva disputele comerciale. Ea a subliniat că, chiar și în fața unor tarife, există alte căi de acțiune și a încurajat membrii OMC să recurgă la sistemul organizației pentru a găsi soluții pașnice.

„Le spunem foarte mult membrilor noștri de la OMC că au și alte căi, chiar dacă se percepe un tarif, vă rugăm să păstrați calmul”, a adăugat ea, subliniind importanța dialogului în menținerea unui comerț global stabil.

În ciuda acestor avertismente, Okonjo-Iweala a subliniat că decizia lui Trump de a renunța la impunerea imediată a tarifelor asupra importurilor din țări precum Canada și Mexic, optând în schimb pentru investigații comerciale, a fost un semn pozitiv pentru evitarea unui conflict economic major.

La evenimentul de la Davos, trimisul Braziliei, Alexandre Parola, a cerut, de asemenea, ca Statele Unite să se abțină de la utilizarea tarifelor ca instrument politic.

„Folosirea tarifelor din punct de vedere politic ar avea un impact negativ, care chiar dăunează sistemului internațional bazat pe reguli”, a spus Alexandre Parola. „Cred că ar transmite un mesaj rău”, a declarat acesta, subliniind pericolele pe termen lung ale protecționismului economic.

O paralelă cu marea criză economică din 1929

Teama de un conflict comercial global amintește de „Marea criză economică” din 1929, care a avut consecințe devastatoare asupra economiei mondiale. Aceasta a fost declanșată de supraproducția globală și de prăbușirea pieței bursiere din Statele Unite. Criza a dus la o scădere drastică a activității economice, cu efecte catastrofale asupra comerțului mondial și a veniturilor personale.

Prețurile materiilor prime și ale produselor agricole au scăzut dramatic, iar multe economii au intrat în recesiune severă, ceea ce a dus la o mare instabilitate economică.

„S-a asistat atunci la o scădere profundă a preţurilor, mai ales la produsele agricole.(…) Apoi s-a prăbuşit cursul materiilor prime. Pe întregul glob, ţările agricole ruinate nu au putut să cumpere produsele ţărilor industriale, care au fost ruinate la rândul lor. (…) Exporturile americane au scăzut de la 5,2 miliarde la 1,6 mililarde dolar. Preţul grâului a scăzut de la 1 dolar la 35 de centri, «cel mai mic preţ de la Cristofore Columb», după titlurile ziarelor apărute. Fermierii au devenit incapabili să-şi plătească datoriile şi ipotecile.

Băncile care îi creditaseră s-au prăbuşit (…) Criza a atins întreaga lume. Muncitorul metalurgist american din Piisburg, plantatorul brazilian de cafea, artizanul din paria şi bancherul din Londra, toţi au fost loviţi de criză” Efectele au fost resimțite la nivel global, iar comerțul internațional a fost grav afectat, cu impact direct asupra economiilor țărilor dezvoltate și în dezvoltare.

Astfel, avertismentele privind pericolele unui război comercial alimentat de tarifele protecționiste continuă să rămână o temă de preocupare pentru liderii economici ai lumii, care încearcă să evite repetarea unei crize de proporțiile celei din anii 1930.