Organizaţia Mondială a Sănătăţii caută un medicament împotriva Covid-19. Organizaţia a anunţat miercuri lansarea în curând a unor noi teste clinice în lume pentru a măsura eficacitatea a încă trei medicamente contra covid: artesunat, imatinib şi infliximab.
„Suntem bucuroşi să anunţăm viitoarea fază a Testului Solidarity, numită Solidarity PLUS, care va testa trei medicamente: artesunat, un tratament contra paludismului în formă gravă; imatinib, un medicament împotriva anumitor cancere; infliximab, un tratament pentru tulburări ale sistemului imuniar”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţă de presă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii caută un medicament. Ce se întâmplă cu vaccinarea
El a explicat că aceste medicamente au fost alese de un grup de experţi independenţi şi a arătat că testele vor fi efectuate în peste 600 de spitale în 52 de ţări.
„Săptămâna trecută, cazul cu numărul 200 de milioane a fost semnalat de OMS, la doar şase săptămâni după ce lumea a depăşit pragul de 100 de milioane de cazuri. Şi ştim că numărul real de cazuri este mult mai ridicat”, a subliniat dr Tedros, potrivit LE SOIR, din Belgia.
„Întrebarea dacă vom ajunge la 30 de milioane de cazuri declarate şi cu ce viteză vom ajunge acolo depinde de noi toţi. Dacă tendinţa actuală continuă, am putea depăşi 300 de milioane de cazuri la începutul anului viitor”, a spus el.
Seful OMS a estimat că este posibil să „schimbăm asta” dacă lumea acţionează la unison. Într-adevăr, OMS este tot mai exasperată de ceea ce consideră un scandal moral, anume că ţările bogate acaparează stocurile de vaccinuri în vreme ce ţările în curs de dezvoltare se chinuie să-şi vaccineze populaţiile cele mai vulnerabile.
Rezultatele definitive, în septembrie
Lansând noi teste clinice pentru a testa tratamente, OMS speră să găsească mijloace suplimentare pentru a diminua mortalitatea legată de Covid ca şi durata spitalizării.
„Dispunem deja de numeroase instrumente pentru a preveni, testa şi trata Covidul, în special oxigenul, dexametazona şi antagoniști ai interleukinei-6. Dar e nevoie de mai mult, pentru toţi pacienţii, fie că au o formă gravă sau una uşoară a bolii”, a afirmat dr Tedros.
OMS a lansat anul trecut Testul Solidarity. Rezultatele provizorii, publicate în octombrie 2020, arată că cele patru tratamente evaluate pe aproape 13.000 de pacienţi (remdesivir, hidroxiclorochina, lopinavir şi interferon) „nu au decât puţine efecte sau deloc asupra mortalităţii totale, asupra recurgerii la ventilare şi duratei şederii în spital la bolnavii internaţi”, potrivit OMS.
Rezultatele definitive ar urma să fie publicate în septembrie, a precizat dr Tedros.
Sursă foto: Dreamstime.