Înfiinţarea Organizaţiei Române de Turism, în sistem de parteneriat public-privat, este unul dintre subiectele la care au căzut de comun acord atât Ministerul Turismului, cât şi patronatele din domeniu, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România.

Organizaţia ar urma să preia de la Ministerul Turismului atribuţiile de promovare a României ca destinaţie turistică, în conformitate cu prevederile Master Planului realizat de experţii Organizaţiei Mondiale a Turismului. Prin înfiinţarea acestei instituţii s-ar crea premizele ca mediul de afaceri privat din turism să aibă reală putere de decizie în ceea ce priveşte promovarea ţării noastre, se precizează în comunicatul ANAT.

Discuţiile au avut loc la şedinţa de azi a Consiliului Consultativ al Turismului, de la Neptun, la care au participat preşedintele Traian Băsescu, ministrul turismului, Elena Udrea, şi reprezentanţi ai patronatelor şi asociaţiilor de promovare a turismului.

Înfiinţată la anul

Punctul central al dezbaterii de la Neptun a fost Legea Turismului, care, potrivit Corinei Martin, preşedintele ANAT, ar putea intra în Parlament în luna septembrie. Astfel, Organizaţia Română de Turism ar putea fi înfiinţată anul viitor.

„Asta înseamnă că promovarea turistică a României nu va mai fi făcută doar de către stat. Cu alte cuvinte, prin înfiinţarea organizatiei, smulgem din mâna statului promovarea turismului românesc”, a declarat, pentru Mediafax, Corina Martin.

Facilităţi la credite pentru turismul balnear

La acelaşi eveniment, Elena Udrea a mai adus în discuţie un plan inspirat din programul „Prima Casă” care să vină în ajutorul investitorilor în turismul balnear. Ministrul are în gând crearea unui produs în parteneriat cu băncile, prin care investitorii să aibă facilităţi la acordarea unor credite, fie sub forma unor dobânzi mai mici, fie a unor termene foarte lungi de rambursare, fie să poată fi constituite fonduri de garantare.

„Important este că avem dorinţa şi o deschidere totală să-i sprijinim pe cei care investesc în turismul balnear pentru că am fixat turismul balnear ca fiind domeniul de prioritate în dezvoltarea turismului românesc, pornind de la resursele uriaşe de turism balnear pe care le avem, şi atunci trebuie să venim cu o strategie care să definească concret acest concept”, a explicat ministrul Turismului.

SURSA: Mediafax, ANAT