Organoizii cancerului limbii dezvăluie secretele rezistenței la chimioterapie

Cercetătorii au utilizat o bibliotecă la scară largă de organoizi de cancer al limbii (TCO) proveniți din probe chirurgicale de la 28 de pacienți pentru a efectua analize comparative cuprinzătoare ale celulelor sensibile și rezistente la chimioterapie. Eforturile lor pun în lumină căi promițătoare către noi tratamente pentru cancerul limbii.

Cancerul oral este o boală din ce în ce mai răspândită la nivel mondial, cu peste 300000 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. TCO sunt cel mai frecvent tip și au adesea un prognostic nefavorabil. Chirurgia combinată cu chimioradioterapia este una dintre principalele linii de tratament pentru cazurile de CT cu risc ridicat. Cu toate acestea, ratele de recurență sunt ridicate din cauza faptului că tumorile se restabilesc din doar câteva celule supraviețuitoare, cunoscute sub denumirea de boală reziduală minimă (MRD).

Înțelegerea mecanismelor care stau la baza formării MRD este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentului în CT și în alte forme de cancer. Liniile celulare canceroase sunt dificil de stabilit din țesuturile canceroase primare și nu reflectă cu exactitate caracteristicile cancerului. O echipă de cercetare condusă de profesorul Toshiaki Ohteki de la Institutul de Științe din Tokyo a dezvoltat o bibliotecă la scară largă de TCO-uri din probe chirurgicale de la 28 de pacienți pentru a reprezenta cu exactitate diversitatea TC de la pacient la pacient și pentru a identifica căi de tratament promițătoare, scrie sciencedaily.com.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au descoperit că TCO rezistente la chimioterapie se bazează pe activarea căilor de autofagie și biosinteză a colesterolului pentru a supraviețui. Inhibarea acestor căi cu inhibitori specifici a transformat TCO chimiorezistente în TCO chimiosensibile, în timp ce activarea autofagiei a conferit chimiorezistență TCO chimiosensibile. Această bibliotecă poate oferi informații valoroase cu privire la baza moleculară a formării MRD, contribuind potențial la dezvoltarea medicinei personalizate.