Creșterea și îngrijirea orhideelor este diferită față de a altor flori

De aceea, creșterea și îngrijirea orhideelor este oarecum diferită față de a altor flori. Nu este deloc greu să creșteți o orhidee înfloritoare și suficient de sănătoasă pentru a reînflori în fiecare an, atâta timp cât se cunosc cele mai importante lucruri pentru îngrijirea orhideelor. Acest site explică tot ce trebuie să știți dacă aveți în casă o astfel de floare.

Rădăcinile acestei flori nu dispun de nutrienți și apă furnizate de sol. Prin urmare, nu puteți să plantați pur și simplu orhideea în sol și să vă așteptați la rezultate pozitive. Mai jos veți afla informații ncesare cu privire la micile greșeli nevinovate care, din păcate, vor influența în mod semnificativ sănătatea orhideelor.

Aerul uscat duce la sufocarea florii și la apariția unor boli

Aspectele calității aerului care afectează cel mai mult o orhidee sunt umiditatea și circulația aerului. Există orhidee care preferă temperaturile reci, intermediare sau calde.

Indiferent de temperatură, este sigur că toate orhideele au nevoie de un anumit grad de umiditate în aer pentru a compensa ceea ce pierd când își deschid stomatele (mici deschideri sau pori în țesutul plantelor) pentru a absorbi dioxid de carbon. Umiditatea scăzută va însemna o orhidee care nu poate respira corect.

orhidee
SURSA FOTO: Dreamstime

Într-o situație ideală, nivelurile de umiditate trebuie să fie undeva între 40% și 75%. Dacă locuiți într-un climat uscat, asta ar putea însemna achiziționarea unui hidrometru, care este un indicator de temperatură și umiditate interioară, dar și instalarea unui umidificator. Aceste instrumente sunt necesare și iarna pentru majoritatea cultivatorilor de orhidee, indiferent de locație.

Odată ce ați stabilit nivelul de umiditate, observați și circulația aerului, deoarece aerul stagnant și umed va duce la crearea unui teren propice de reproducere pentru bacterii, ciuperci și boli. Efectele acestor probleme pot începe în rădăcini sau le puteți observa mai întâi ca niște pete deteriorate și decolorate pe frunze. Circulația aerului poate fi obținută cu un ventilator cu circulație lentă pentru a împiedica instalarea ciupercilor.

Tipul greșit de îngrășământ poate fi extrem de dăunător

Mulți grădinari se bazează pe formule standard de îngrășământ, 10-10-10 sau 20-20-20 care conțin o cantitate echilibrată de macronutrienți primari necesari plantelor de apartament. Acești macronutrienți sunt azotul, fosforul și potasiul. Dar la orhidee trebuie evitată adăugarea amoniacului sau a azotului pe bază de uree. În schimb, alegeți o formulă bogată în nitrați, deoarece este absorbită mai bine de orhidee și le permite să-și ia mai mulți micronutrienți, calciu și magneziu.

În plus, pe piață există îngrășăminte specifice orhideelor, care sunt formulate și etichetate ”fără uree”. De asemenea, este important să luați în considerare micronutrienții. Frunzele de orhidee se vor îngălbeni dacă au deficiență de magneziu, așa că dacă utilizați o formulă care conține prea puțin magneziu, s-ar putea să „înfometați” accidental planta.

Aproape toate orhideele au nevoie de lumină indirectă, în cantități diferite. Unele necesită mai puțină lumină și mai multă umbră. Altele preferă lumină discretă, eventual printr-o jaluzea, iar unele au nevoie de lumină puternică pentru a se dezvolta și a înflori. Cel mai important lucru de reținut este că lumina ar trebui să fie indirectă.

În cazul luminii naturale, înseamnă că lumina soarelui nu trebuie să ajungă direct la plantă. Întunericul complet, pe timp de noapte, precum și o scădere a temperaturii, încurajează înflorirea. Ideal ar fi să puneți floarea lângă o fereastră orientată spre sud-est, într-o cameră în care noaptea nu se folosește deloc lumină.

Ghiveciul greșită va inhiba creșterea rădăcinilor epifite

Dacă ați examinat îndeaproape o orhidee, știți că structurile rădăcinilor sale aeriene sunt diferite de majoritatea celorlalte plante de apartament. Ați observat, de asemenea, că orhideele cumpărate din magazin vin în ghivece diferite față de ale altor plante – sunt din plastic transparent în loc de plastic opac, verde solid, negru sau de culoare teracotă.

Aceste ghivece transparente permit o cantitate maximă de lumină în beneficiul acelor rădăcini aeriene epifite. Fără lumină, rădăcinile suferă, așa că adesea este o idee foarte proastă să plantați o orhidee într-un ghiveci de culoare închisă.