România rămâne ca o insulă cu una dintre cele mai mari taxe pe valoare adăugată (TVA) din Europa, în condiţiile în care unele ţări au ajuns la 5% TVA, iar orice creştere de impozit pe alimente este o greşeală paradoxală, a declarat, joi, Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, la lansarea campaniei de promovare a reducerii TVA la carne.
'Orice creştere de impozit pe alimente este o greşeală paradoxală. Consider că un impozit pe mâncare este un impozit ticălos pentru că orice cetăţean are dreptul de a cumpăra orice doreşte la un preţ rezonabil ca să supravieţuiască. Cred că o scădere rapidă a TVA la carne va aduce un consumator mai fericit, Guvernul va avea mai mulţi bani şi industria alimentară românească va putea concura cu industriile similare din Europa. România rămâne ca o insulă cu una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată (TVA) din Europa', a precizat Minea.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, România are la carne cel mai mic preţ din Europa, la poarta fermei, de numai 4,5 -5,8 lei pe kg.
'Avem cel mai mic preţ la carne din Europa, la poarta fermei, între 4,5 – 4,8 lei kg în viu, pentru că mulţi cumpără carne din Ungaria, unde TVA este 5% nu 24%, dar şi din cauza evaziunii fiscale. Dacă nu se gândeşte pe termen mediu şi lung o să ajungem o ţară de consumatori, oricum 50 – 60% se consumă de la alţii, dar poate se vrea să consumăm 100%. Consumatorii români vor să cumpere proteină animală în cantităţi mari, dar nu cred că vor putea cu acest nivel ridicat al TVA', a spus Ladoşi.
Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii din industria cărnii din România, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne şi produse din carne, iar România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. Franţa, Croaţia, Polonia Cipru au TVA de 5% la alimente, iar Marea Britanie, Irlanda şi Malta 0%, restul ţărilor înregistrând un nivel între 6% şi 21%.
Conform datelor statistice prezentate de industria cărnii, reducerea evaziunii fiscale este în strictă corelaţie cu reducerea TVA la alimente, iar acest lucru a fost demonstrat de cifrele înregistrate. Astfel, în anul 1998, când TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea a urcat de la 4,4% din PIB la 8,9% din PIB. După ce TVA a crescut de la 19% la 24%, evaziunea a ajuns la 9,6% de la 8% din PIB. În mod asemănător, atunci când valoarea TVA a fost redusă s-a constat o reducere a evaziunii fiscale, ceea ce s-a văzut în anul 2000, când taxa pe valoare adăugată a fost micşorată de la 22% la 19%, iar evaziunea 'a plonjat' de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB.
Asociaţiile patronale din industria cărnii au lansat, joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne şi preparate din carne precum şi o platformă on-line, www.taietva.ro, prin intermediul căreia românii se vor putea implica direct în susţinerea acestei campanii şi vor putea urmări demersurile făcute în acest sens.
Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare şi care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă şi cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piaţă. Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie.
Valoarea pieţei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc şi preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.
AGERPRES