Orice plan de pace pentru războiul din Ucraina trebuie aprobat de Kiev. SUA a salutat discuțiile dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski

Sursă: Dreamstime

Casa Albă cere ca orice plan de pace pentru războiul din Ucraina să fie aprobat total de Kiev şi să implice respectarea suveranităţii statului ucrainean. SUA a salutat, miercuri, conversaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul să ucrainean, Volodimir Zelenski.

Discuțiile dintre preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul să ucrainean, Volodimir Zelenski, au fost salutate, miercuri, de către preşedinţia SUA care a cerut ca orice discuție de pace în Ucraina să fie rezultatul voinței Kievului.

„Statele Unite salută discuţia lui Xi Jinping cu preşedintele Ucrainei”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Washington.

John Kirby a reafirmat, conform cotidianului Le Monde, sloganul obişnuit al Administraţiei Biden: „Nimic pe tema Ucrainei fără Ucraina”.

Totuşi, în condiţiile în care Xi Jinping a vorbit cu preşedintele Ucrainei, Kirby s-a declarat prudent în legătură cu iniţiativele de pace ale Chinei, subliniind că orice plan trebuie să fie rezultatul voinţei autorităţilor de la Kiev şi să se bazeze pe principiul respectării suveranităţii Ucrainei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Emisari din China pentru negocieri

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a sunat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi i-a transmis că Beijingul vrea să trimită emisari în Ucraina în cadrul eforturilor diplomatice de oprire a conflictului cu Rusia.

„Dialogul şi negocierile constituie singurele modalităţi viabile de soluţionare a crizei din Ucraina. Într-un eventual război nuclear, nu va fi niciun câştigător”, i-a transmis Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei oficiale Xinhua.

Xi Jinping a subliniat, conform postului CCTV şi agenţiei Reuters, că Administraţia de la Beijing se va concentra pe promovarea negocierilor de pace şi va face eforturi pentru obţinerea unui armistiţiu cât mai curând posibil.

China va trimite în Ucraina o delegaţie condusă de emisarul special chinez pentru Afaceri Eurasiatice. De asemenea, vor fi discuţii cu toate părţile implicate în conflict.

China a pregătit un plan de pace

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”.

În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.

Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o „contribuţie importantă”. În schimb, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care susţin Ucraina din punct de vedere militar, critică în mod constant cooperarea strânsă a Beijingului cu Moscova.