Orice producător poate produce medicamentul pentru tratarea COVID. Compania farmaceutică Merck și-a dat acordul
Acest lucru a fost anunțat miercuri atât de Merck, cât și de MPP într-o declarație comună. „Acest acord va ajuta la crearea unui acces larg la utilizarea molnupiravirului în 105 țări cu venituri mici și medii, după ce medicamentul va obține aprobările de reglementare corespunzătoare”, se arată în comunicatul de presă al MSD, așa cum este cunoscută compania farmaceutică Merck, din SUA și Canada, informează 20minutos.es.
Astfel, compania farmaceutică a fost astfel de acord să nu primească redevențe pentru vânzările de molnupiravir în cadrul acestui acord, atât timp cât OMS menține Urgența de Sănătate Publică de interes internațional pentru Covid-19.
Prima licență voluntară
Directorul executiv al MPP, Charles Gore, a subliniat în declarație că acest acord este „transparent” și reprezintă „prima licență voluntară a MPP pentru un instrument medical împotriva Covid-19. Sperăm că va fi o mare încurajare pentru alții”.
În condițiile convenite, MPP, prin licența acordată de MSD, va putea acorda licențe neexclusive suplimentare producătorilor (cunoscute sub denumirea de „Licența MPP”) și va putea diversifica baza de producție pentru furnizarea de molnupiravir către țările acoperite de licența MPP, odată ce acest antiviral este aprobat de OMS și de autoritățile locale de reglementare, explică semnatarii acordului în comunicatul lor. Adică, orice companie de medicamente generice care are capacitatea și autorizația de a produce molnupiravir poate solicita o licență în acest sens de la MPP pentru fabricarea medicamentului.
Cercetare monopolizată privat
Totuşi, Medici fără frontiere (MSF) au emis o declarație în care își exprimă „dezamăgirea față de limitările acestei licențe, care exclude aproximativ jumătate din populația lumii și țări importante cu venituri medii-superioare cu o capacitate de producție robustă precum Brazilia sau China”. Ei adaugă, de asemenea, că decizia „conține o prevedere dăunătoare care subminează dreptul companiilor de generice care semnează licența de a contesta brevetele pentru a facilita producția de medicamente generice”.
Deși consideră acordul un „pas înainte binevenit”, organizaţia interpretează acordul ca fiind o clauză care „ar putea fi considerată ilegală în unele jurisdicții din cauza efectelor sale anticoncurențiale”. O condiţie pe care o consideră „flagrantă”, având în vedere că dezvoltarea molnupiravirului la Universitatea Emory a fost finanțată în mare parte de Administrația SUA. „Cu toate acestea, drepturile asupra medicamentului au revenit companiilor de medicamente Merck și Ridgeback Biotherapeutics. Acesta este un alt exemplu teribil de cercetare și dezvoltare pentru COVID-19 care este monopolizată privat”, adaugă organizaţia în declarația ei.
În ciuda faptului că aceasta este prima licență voluntară total transparentă care acoperă tratamentul anti-Covid, „nu merge atât de departe cum ar trebui: exclude țări foarte importante și conține clauze dăunătoare”, au adăugat cei de la organizația Salud por Derecho.