Tudor Galoş are 31 de ani şi a lucrat până acum în IT. La Microsoft România este de opt ani şi nouă luni, iar de patru ani ocupă poziţia de Windows business group lead.
Cea mai mare satisfacţie o are atunci când se uită la cifrele înregistrate de Windows 7. Microsoft a comercializat peste 450 de milioane de copii Windows 7 în întreaga lume şi peste 700.000 de licenţe în ţara noastră. „Dacă e ceva care mă face fericit este cota de piaţă a Windows 7, care la ora actuală atinge 35% din calculatoarele din România. Windows XP a căzut sub 60%. Este adevărat, în România avem un mediu de calculatoare mai vechi, dar important este că utilizatorii îşi doresc Windows 7“, a declarat Galoş.
„Windows XP a fost proiectat pentru anul 2001. Folosirea în continuare a acestui sistem de operare este ca şi cum am folosi o maşină veche fără sisteme se siguranţă, airbaguri, ABS etc. Arhitectura în sine a sistemului de operare este proiectată pentru anul 2001 – aceasta nu mai este capabilă să facă faţă ameninţărilor. Windows XP a fost bun până în 2006“, a adăugat Galoş.
Referitor la preţurile mari ale sistemului de operare Windows 7 şi la rata pirateriei, Galoş a afirmat că în ultimii doi ani Microsoft a făcut progrese importante. „Avem un proiect «Fii Deştept», l-am lansat acum doi ani, prin care noi ne-am dorit să creştem achiziţiile de calculatoare cu Windows preinstalat. Am făcut parteneriate cu retailerii, cu producătorii de calculatoare, cu distribuitorii, pentru a crea oferte speciale la preţuri speciale, care să educe utilizatorii din România. În doi ani am reuşit să creştem cota de piaţă a Windows-ului original cu 35 de puncte şi am schimbat mult din comportamentul utilizatorilor“, a precizat Galoş.
Windows 8, un secret bine păzit
Despre viitorul sistem de operare al Microsoft, Windows 8, Galoş nu a dorit să ofere nicio informaţie. „Este prea devreme să discutăm despre Windows8. Există nişte resurse spre care noi îndreptăm clienţii şi partenerii, cea mai importantă dintre ele fiind blogul Building Windows 8, unde echipa de dezvoltare postează ultimele realizări şi specificaţii despre Windows 8“, a afirmat acesta.
Galoş a precizat însă că orice român poate pune umărul la realizarea sistemului de operare Windows 8. „Fiecare utilizator din România poate să interacţioneze cu echipele de produs. Ele au bloguri specializate cum este acesta şi Building Windows 8 pe care chiar îl recomand, unde utilizatorii simpli pot să vină să ofere sugestii. Acestea chiar sunt luate în considerare! Ele sunt citite, la unele chiar se răspunde, mai ales dacă sunt bune, iar anumite idei sunt implementate“, potrivit lui Galoş.
În ceea ce priveşte comunitatea de români de la Microsoft, Galoş a afirmat că este una dintre cele mai numeroase. „Sute de români lucrează la Microsoft; ei sunt împrăştiaţi în diverse echipe de dezvoltare din Redmond. Aproape în fiecare linie de produs există echipe de români. Este probabil ca unii dintre aceştia să lucreze la dezvoltarea Windows 8, dar nu pot confirma“, a spune Galoş. În ţară, Microsoft are 300 de angajaţi care lucrează în centrul de suport tehnic de la București şi în centrul de dezvoltare din Timişoara. Compania intenţionează să crească numărul de angajaţi la 500 în următorii doi ani.
IE 10 va arăta ca IE 9, însă va fi mai performant
Dacă la capitolul sisteme de operare Windows nu are rival, atunci când vine vorba de browsere de internet, Microsoft are o competiţie pe măsură, reprezentată de Firefox şi Chrome. Cel mai nou browser Microsoft, Internet Explorer 9 (IE9), a fost lansat în ţara noastră în luna martie a acestui an, iar în prezent are o cotă de piaţă între 6 şi 6,5%. Cel mai utilizat browser de către internauţii românii este Firefox (39,4%), urmat de Chrome (23,9%) şi Opera (6,5%).
„Eu zic că aceste browsere joacă într-o cu totul altă ligă, şi dacă până mai demult Internet Explorer era privit ca un browser destul de încet, IE9 este unul foarte rapid, care se poate compara de la egal la egal cu Chrome sau cu Firefox, iar în ceea ce priveşte securitatea este mult peste aceste browsere“, a spus Galoş. Internet Explorer 9 este cel mai sigur browser la nivel de organizaţii, conform ultimului studiu NSS Labs.
Microsoft încearcă să nu rămână în urma competiţiei şi deja lucrează la viitorul browser Internet Explorer 10. „IE10 este încă în lucru. În prezent se culeg sugestii, se implementează anumite schimbări şi se publică o nouă versiune şi o alta, până când se consideră că produsul este gata. IE 10 vine cu suport îmbunătăţit pentru HTML 5 şi suportul pentru noi funcţii de randare grafică, adică strict îmbunătăţiri de performanţă. Interfaţa nu se va schimba pentru că noi la IE 9 am înlăturat foarte mult din interfaţa veche, adică cea ce înseamnă toolbar-uri, status bar-uri, mesajele de notificare au fost mult simplificate, pentru a-i oferi consumatorului accesul optim şi în siguranţă la site-urilor dorite“, a mai spus Galoş.
Internet Explorer 10 va arăta ca IE 9, însă va fi mai performant
21 septembrie 2011, 14:33
Ultima modificare în 21 septembrie 2011, 17:33
Tudor Galoş, Windows business group lead la Microsoft România, a explicat pentru Capital cum face faţă gigantul software în bătălia browserelor şi cum oricine poate pune umărul la dezvoltarea viitorului sistem de operare Windows 8
Etichete: microsoft,
windows
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook