Preocupat pana peste cap de imagine, premierul Adrian Nastase ar putea sa isi dea seama ca sapte Armagedoane nu fac cat un simplu anunt de crestere a taxelor pe salarii. Iar un impozit de 60% pentru venituri depaseste nu doar limita de suportabilitate, dar si imaginatia. Pregatind actele pentru inregistrarea firmei, o mare problema apare in mintea multora: cum rezolv cheltuielile necesare traiului? Raspunsul: cu facturi. Profitul nu se mai impoziteaza, iar notiunea deductibilitatii dispare. Practic, din acest punct de vedere, orice bon fiscal este suficient. Din punct de vedere al TVA, taxa va putea fi dedusa numai pe baza de facturi emise pentru cheltuielile specifice activitatii. (Aparatul de ras nu se justifica la o firma de prestari servicii mecanica auto, de pilda). „Unul
din pretinsele avantaje ale Romaniei, forta de munca ieftina, este doar o aparenta: in realitate, costurile cu
forta de munca nu sunt deloc reduse din cauza fiscalitatii extrem de ridicate”, a spus, Zdenek Turek, presedintele Citibank, in cadrul intalnirilor Consiliului Investitorilor Straini. Dezavantajati de fiscalitatea excesiva, salariatii si liber-profesionistii fac eforturi pentru a lucra mai ieftin. Legal.

Directori

Prima grija a directorilor de firma: propriile lefuri. Dintr-o suma exorbitanta pe hartie, persoana angajata se alege cu un sfert. „Romania are costuri salariale ridicate. Pentru un salariu net de 1.000 euro (28.000.000 lei), astronomic in opinia Guvernului, costul efectiv al angajatorului este de minimum 2.100 euro (58.000.000 lei), adica mai mult decat dublu. Daca mai tinem cont ca din restul de 1.000 euro, 190 se duc pe TVA platita pentru produsele cumparate si alte sume pentru taxe de drum, accize, impozite locale etc. ajungem la situatia ridicola ca, din 2.100 de euro, mai mult de 75% sa se duca pe impozite si taxe”, spune Gabriel Biris, avocat in drept fiscal, Haarmann, Hemmelrath & Partner.
Documentatiile pentru firmele de management isi sporesc numarul la ghiseul unic. In regim de microintreprindere, la venitul de 2.100 euro se vor plati 31,5 euro (1,5%). Cu facturi potrivite, se recupereaza TVA cheltuita pentru produse de protocol, bonuri de benzina, piese pentru masina „de serviciu”, rechizite, factura mobil. Daca sediul este inregistrat acasa, facturile de la curent, telefon merg la fix. Chiar daca mai raman de achitat o suta, doua de euro in contul taxei, este de zece ori mai rentabil. Sa nu uitam ca cei care vor cu tot dinadinsul sa scape de impozite vin in tara ca investitori straini, cu firme de tipul Management Bahamas Ltd (limited), inregistrata intr-un paradis fiscal.
contabili
Prin natura meseriei, contabilii au calculat primii avantajul fiscal. Daca salariatii poate mai ezita, cei care lucreaza in regim de liber-profesionist (cabinete individuale) nu stau pe ganduri. „Cabinetul nostru are patru salariati cu contract individual de munca si asiguram servicii de contabilitate pentru 20 de societati comerciale. Impozitarea este sufocanta, astfel incat am demarat formalitatile de infiintare a unei microintreprinderi, pentru dezvoltarea activitatii”, spune Valentin Guta, de la cabinetul cu acelasi nume.

Avocati

Avocatii si-ar dori sa poata proceda la fel. Din pacate, profesia le restrictioneaza regimul comercial, dar si aici se gasesc portite pentru cei care practica dreptul fiscal. „Ma suspend din barou si infiintez o firma de consultanta juridica fiscala”, spune cineva din breasla. Dezavantajul este ca nu poti sa pledezi in tribunal. Consultantii juridici sunt tentati sa isi asume riscul.
Altfel, societatile de avocatura existente sunt organizate ca societati civile, au statut diferit de cel comercial. Practic, este vorba de o asociere intre mai multi liber-profesionisti, astfel incat se aplica regimul fiscal pentru activitati independente (persoane cu autorizatie, liber-profesionisti, drepturi de proprietate intelectuala, conform Ordonantei nr. 7/2001 privind impozitarea veniturilor).
medici
Cabinetele notariale si cele medicale functioneaza la fel. Daca pentru salariul platit de stat nu are de ales, pentru activitatile independente, medicul va prefera organizarea unei societati comerciale. Are avantaje din doua puncte de vedere: pe de o parte, scapa de impozitul exagerat aplicat persoanelor fizice (40%). Pe de alta parte, intrucat serviciile medicale sunt scutite de TVA, firma isi va recupera taxa aferenta investitiilor.
In concluzie
Desigur, nimeni nu recomanda distrugerea in masa a cartilor de munca. Acestea vor monitoriza in continuare vechimea, pe un salariu minim. Multumita va fi toata lumea: firma economiseste din costurile imense cu forta de munca, fostul salariat este multumit de castigul in plus si de statutul de patron, iar guvernantii nu au decat sa se laude cu cresterea numarului de firme, ca bugetul asigurarilor sociale tot nu au cum sa il carpeasca.     

O idee injusta si ineficienta

„Auzim in ultima perioada din ce in ce mai multe voci din Guvern care sustin ideea reducerii nivelului de impunere pentru salariile mici si cresterea cotei de impunere pentru salariile „bogatasilor”. Punerea in practica a unei asemenea idei este injusta si paguboasa pentru buget.
De ce ineficienta?
Ridicarea cotei de impunere pana la nivelul astronomic de 60% va duce la gasirea unor cai alternative de evitare a platii impozitelor, de la impingerea economiei in subteran (plata la „negru”) pana la cai mai sofisticate:
– Prestarea de servicii prin intermediul unei microintreprinderi in locul contractului de munca;
– Acordarea de sume din dividendele primite de actionari / asociati;
– Folosirea de structuri off-shore si retragerea de numerar sau efectuarea de plati folosind carduri;
A analizat oare cineva din minister dinamica salariilor mari dupa renuntarea la aberanta cota de 60% (existenta in 1997)? Cate salarii declarate de peste 20.000 USD existau inainte si cate exista in prezent? Daca ar fi vazut astfel de cifre, nu cred ca ar mai fi venit cineva cu asemenea idei. In mod sigur, vom asista la un regres al sumelor platite pe stat si la o crestere a celor platite sub alta forma.
De ce injusta?
Reprezentantii Guvernului incearca sa acrediteze ideea ca in Romania, comparativ cu alte state, veniturile foarte mari sunt impuse cu o cota relativ scazuta (40%) fata de alte state unde se intalnesc si cote de 44 – 47%. Dar „uita” sa compare pragurile de la care aceste impozite se aplica. In Germania, cota maxima de impunere este de 48,5% si se aplica de la peste 55.000 euro, iar deducerile personale sunt semnificativ mai mari. In plus, Germania, la fel ca si alte state, aplica principiul de familie fiscala: veniturile celor doi soti se aduna si in vederea impozitarii se impart la doi. Practic, daca numai un sot lucreaza, cota maxima se aplica peste 110.000 euro.
Vecinii nostri din Ungaria au insa cote similare cu cele existente in prezent : 40% pentru ceea ce depaseste aproximativ 5.000 euro / an. Si lista poate continua, concluzia va fi aceeasi: Romania are cele mai mari costuri salariale.”