Orientul Mijlociu stă pe un adevărat butoi cu pulbere. Așa cum era de așteptat, situația a escaladat după uciderea, vineri, a generalului iranian Qasem Soleimani, în urma unui atac aerian al armatei americane, desfășurat pe aeroportul din Bagdad.

Decizie istorică a Parlamentului irakian

În replică la acest eveniment, Parlamentul irakian a votat duminică pentru expulzarea trupelor americane din Irak. Iar răspunsul președintelui SUA, Donald Trump, a fost extrem de tăios.

Astfel, Trump a ameninţat cu sancţiuni severe împotriva Irakului duminică, după ce parlamentul irakian a cerut trupelor americane să părăsească teritoriul său. În prezent, aproximativ 5.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Irak.

Amenințările lui Donald Trump

”Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a fi construită, cu mult înaintea mandatului meu. Nu plecăm decât dacă ne restituie banii pentru ea”, a declarat Trump, de la bordul Air Force One, anunță presa internațională.

Mai mult decât atât, preşedintele SUA a declarat că dacă Irakul solicită forţelor americane să plece şi nu o face într-un mod amical ”le vom impune sancţiuni aşa cum nu au mai văzut vreodată”. Va face ca sancţiunile impuse Iranului să pară ”destul de blânde”, a amenințat Trump.

”Represalii majore”

Amenințările sale nu au scăpat din vedere nici Iranul. Trump a ameninţat din nou Teheranul cu ”represalii majore” în cazul unui atac iranian asupra instalaţiilor americane din Orientul Mijlociu, ca răspuns la eliminarea de către SUA a generalului Qassem Soleimani.

”Dacă fac ceva, vor fi represalii majore”, a spus el, potrivit agențiilor de presă internaționale.

De cealaltă parte, ultimele acțiuni ale SUA în Orientul Mijlociu au condus la o regrupare a forțelor în cazul combatanților islamiști, care amenință, la rândul lor, cu represalii la scară mare, împotriva SUA.

Hezbollah reacționează

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a declarat că armata americană este cea care ”va plăti preţul” pentru moartea generalului iranian, pe care a caracterizat-o ca fiind ”un asasinat”.

”Pedeapsa justă, prezenţa americană în regiune. Bazele militare americane, navele americane, fiecare ofiţer şi soldat în regiune”, a spus Nasrallah, într-o intervenţie televizată.

El a cerut să nu fie atacaţi cetăţenii americani civili, întrucât ”bătălia, confruntarea, pedeapsa justă este pentru cei care au executat (operaţiunea) şi armata americană este cea care a înfăptuit crima şi asasinatul” generalului Soleimani şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene.

Soldați americani în sicrie

”Atunci când sicriele cu soldaţi şi ofiţeri americani (…) vor începe să sosească în SUA, Trump şi administraţia sa vor înţelege că au început să piardă regiunea”, a spus Nasrallah, el fiind de părere că atacul în care a fost ucis Soleimani vineri la Bagdad marchează o ”nouă etapă” pentru Orientul Mijlociu.

Liderul Hezbollah a cerut Irakului să riposteze prin încetarea prezenţei trupelor americane în Irak, pe care a denumit-o ”ocupaţie”, între timp o rezoluţie în acest sens fiind votată de parlamentul de la Bagdad, care a cerut retragerea tuturor trupelor străine, nu doar a celor americane, demers susţinut de premierul irakian Adel Abdul Mahdi.

Rezistență regională împotriva SUA

Uciderea lui Soleimani nu este o problemă doar a Iranului, ci una a ”tuturor grupurilor de rezistenţă din regiune, în Siria, Liban şi Yemen”, a indicat Nasrallah.

La rândul său, Hossein Dehghan, un general consilier militar al ghidului suprem iranian a declarat canalului iranian CNN că riposta Iranului ”va fi cu siguranţă militară şi împotriva instalaţiilor militare” americane.

Răzbunarea generalului iranian

”America este cea care a început războiul (…), prin urmare ei trebuie să accepte ca reacţiile să fie adaptate cu acţiunile lor”, a spus generalul citat.

Iranul a promis răzbunare ”la momentul şi locul potrivit” după uciderea într-un raid pe aeroportul din Bagdad a generalului Qassem Soleimani, artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu.

El conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui SUA au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune.