Orientul Mijlociu fierbe! Planul secret al Iranului, demascat de opoziție: Așa vrea să păcălească!
Iranul a înființat un comitet special pentru a păcăli Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) și a construi astfel dispozitive capabile să dezvolte, în secret, arme nucleare, au declarat surse ale opoziției de la Teheran pentru Daily Mail. Consiliul Național de Rezistență Iraniană (NCRI) a acuzat regimul de la Teheran că a dezvoltat așa-numitele „detonatoare cu fir exploziv” și că a furnizat ONU documente false, în care susține că acestea ar fi necesare forării petrolului.
Potrivit Daily Mail, dispozitivele pot fi folosite pentru detonarea armelor nucleare de tip implozie și sunt monitorizate de AIEA.
Intenția Iranului este de a „păcăli comunitatea internațională”
Consiliul naţional de rezistenţă iraniană este interzis în Iran, fiind calificat de regimul de la Teheran ca sectă teroristă. CNRI reprezintă braţul politic al Mujahedinilor poporului (MEK), o grupare armată de opoziţie faţă de puterea islamică.
Shahin Gobadi, membru al NCRI, a declarat că intenția Iranului este de a „păcăli comunitatea internațională” pentru a „preveni demascarea obiectivului său real de a dezvolta bombe nucleare”.
Acuzațiile au venit după ce ONU a adoptat o moțiune prin care se critică Iranul pentru că nu a clarificat problema prezența materialelor nucleare găsite în situri nedeclarate.
Teheranul a afirmat în repetate rânduri că vrea să dezvolte tehnologie nucleară în scopuri pașnice și a transmis că o cooperare între state independente va contracara presiunile ilegale ale țărilor occidentale.
Detonatoare destinate forării petrolului
Teheranul a falsificat documente și a făcut schimb de informații între Ministerul Petrolului și Ministerul Apărării pentru a dovedi că detonatoarele cu fir exploziv (EBW) au fost produse și utilizate pentru forarea petrolului, potrivit NCRI. Cu toate acestea, susține NCRI, compania națională de forare a petrolului nu a primit niciun astfel de dispozitiv.
Regimul islamic nu a renunțat niciodată la încercarea de a obține bomba nucleară
De asemenea, comitetul înființat de Teheran ar fi luat decizia de a interzice inspectorilor AIEA să poarte discuții cu oficiali și experți implicați în programul nuclear, amplificând tensiunile între Iran și comunitatea internațională.
NCRI a declarat că a obținut informațiile printr-o rețea de agenții guvernamentale care operează în Republica Islamică, în principal de la Mujahedinii Poporului, cel mai activ grup de opoziție politică din țară. „Regimul islamic nu a renunțat niciodată la încercarea de a obține bomba nucleară. Doar o politică fermă, sancțiuni cuprinzătoare și o schimbare de regim vor împiedica obținerea bombei”, susține NCRI.
Fără camere de supraveghere AIEA
Zilele trecute, Iranul anunța că a dezinstalat două camere de supraveghere ale AIEA care trebuiau să supravegheze activităţile nucleare. ”Instalarea celor două camere de supraveghere mergea dincolo de angajamentele Iranului în cadrul acordului cu AIEA”, a transmis Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA).
SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie, părţi în acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015, au depus la AIEA o rezoluţie prin care critică Teheranul că nu cooperează. Prin rezoluție i se cere Iranului că coopereze cu AIEA cu privire la programul de îmbogățire a uraniului. De aceea, se cere o cooperare din partea Iranului în dosarul urmelor de uraniu îmbogățit, găsite în trei situri nedeclarate din această țară.
SUA s-a retras din Acordul nulear în 2018 și a reimpus sancțiuni Teheranului. În recplică, Iranul a încălcat repetat termenii tratatului.