Cătălina Bâşcă şi Tavi Bordeanu au descoperit acest străvechi meşteşug în urmă cu şase-şapte ani. Dintre toate tipurile de origami existente, au considerat că varianta arhitectural li se potriveşte cel mai bine.

Îndemânare, migală, imaginaţie, magie. Talent nativ de a vedea în spaţiu, posibilitatea de a face să apară şi să dispară lucruri. Cu alte cuvinte, origami arhitectural, o artă complicată ce presupune multă creativitate.
Ca etimologie, origami provine din limba japoneză: „ori“ înseamnă a îndoi, iar „kami“, hârtie. Pe scurt, arta plierii hârtiei.
„Cea mai simplă formă de origami porneşte de la un pătrat – sufletul hârtiei -, din care poţi face cocori, broscuţe, flori sau orice obiect, totul reducându-se la abilitatea de a simplifica formele până la cea mai pură linie“, spune Cătălina Bâşcă. „Dar, dacă dintr-un pătrat ai făcut un crin, floarea rămâne definitiv în acel stadiu şi simţi că se închide un drum; prin origami arhitectural însă, pot concepe un fruct, un Goldberry, de exemplu, care are multă consistenţă, care apare şi dispare. Jocul este foarte important în această artă, în care creaţiile par nişte spiriduşi năzdrăvani“, explică interlocutoarea noastră.
Cătălina este absolventă a Institutului Teologic, iar prietenul ei, Tavi, are studii economice. Aşadar, pregătirea lor de bază nu are nici o legătură cu îndeletnicirea de acum. Cu toate acestea, au ajuns ca din-
tr-un hobby să dezvolte o afacere de familie – sau mai bine zis, de viitoare familie! -, suficient de prosperă pentru a duce un trai decent.

Pentru început, au creat firma Taviori, având ca obiect de activitate producerea de felicitări tridimensionale şi servicii de gravură laser. Prima comandă consistentă le-a venit în anul 2002, când au făcut 2.000 de invitaţii personalizate pentru Târgul Internaţional de Arte Vizuale. Au urmat alte comenzi, din partea unor companii multinaţionale renumite, agenţii de PR sau de publicitate, oameni de afaceri, persoane fizice. Au creat în toată această perioadă zeci de mii de structuri origami ataşate pe felicitări, invitaţii, etichete sau cadouri, adaptate diferitelor ocazii: aniversări, lansări de produse, sărbători religioase, nunţi etc.
„Afacerea nu a fost gândită foarte clar de la început, însă a reuşit să crească şi să ne propulseze, astfel încât, la un moment dat, nu mai făceam faţă comenzilor. De aceea, în urmă cu un an, am achiziţionat un aparat cutter laser, pentru că înainte executam toate tăieturile manual, ceea ce ne ocupa mult timp“, povesteşte Tavi Bordeanu.
La cât ajunge investiţia într-o astfel de îndeletnicire? Aparatul, luat în leasing, costă 10.000 de euro. Cei doi mai au multe rate de plătit la el. Tehnica îi ajută, dar nu suplineşte în totalitate munca manuală, deoarece, pe lângă tăiere, apar operaţiuni de îmbinare, care se fac exclusiv manual. În plus, cumpără lunar, de cel puţin 200 RON, cartoane foarte fine, cu inserţii spectaculoase, care se găsesc destul de greu în papetăriile din România. Prezenţa unui calculator performant, care să prezinte toate facilităţile, este de asemenea foarte importantă pentru succesul afacerii.
„Oricât de improbabil ar părea, un hobby se poate transforma într-un mod de viaţă şi chiar într-o afacere. Puterea gândului şi o atitudine pozitivă contează mai mult decât partea materială şi capitalul de pornire a
unui business, pentru că dacă există voinţă, există şi o cale de reuşită“, este de părere Cătălina Bâşcă. 

10-224-42_origami1.jpg

Nufărul, în această creaţie, împodobeşte o delicată invitaţie de nuntă

10-233-42_origami10.jpg

Lumânarea, felicitare tridimensională ce răsare dintre două pergamente

10-225-42_origami2.jpg

Pomişori de Crăciun, o tehnică ce presupune multă migală

10-226-42_origami3.jpg

Fractalul, o familie de sfere, una dintre cele mai complexe creaţii Taviori

10-227-42_origami4.jpg

Castel realizat prin tehnica plierii hârtiei la 90 de grade

10-228-42_origami5.jpg

Fluturele, eticheta unei colecţii vestimentare de lux

10-229-42_origami6.jpg

Sfera, prin pliere, apare şi dispare, oferind un adevărat spectacol

10-230-42_origami7.jpg

Terra cu Îngeri, o felicitare foarte solicitată în perioada Sărbătorilor

10-231-42_origami8.jpg

Goldberry, o invenţie ce presupune noi tehnici de asamblare şi pliere

10-232-42_origami9.jpg

Mărul de aur, creat din materiale speciale, greu de găsit în România