Originea Covid-19 rămâne un mister. Unde ar fi apărut virusul pentru prima dată

Italia

Sursa: Dreamstime

Conform unor studii, Covid-19 circula în Italia cu mult înainte de pandemia care a îngenuncheat planeta. Tot mai multe voci susțin că această teorie nu ar trebui ignorată și că merită investigată, scrie Wired.

La începutul lunii august 2021, cercetătorii au analizat probe colectate ca parte a analizării rujeolei și rubeolei în Italia. Așa au detectat dovezi ale materialului genetic Sars-CoV-2 în eșantioanele a 11 subiecți, înainte de pandemie. Primul caz data de la sfârșitul verii lui 2019. Acest lucru ar însemna că virusul circula în Italia cu mult înainte de 8 decembrie, considerată data primului caz Covid-19 din Wuhan, potrivit Wired.

Descoperirile au fost un adevărat șoc: ar putea schimba irevocabil înțelegerea asupra modului în care a apărut pandemia, a modului în care s-a răspândit și a funcționat virusul.

Și acesta nu este primul studiu care spune că Covid-19 circula în Italia cu mult înainte de a fi raportat în Wuhan. De fapt, au existat o mulțime, dezvăluite în mass-media, inclusiv în presa de stat chineză. Autoritățile din China au promovat aceste studii drept dovezi că pandemia nu a avut originea în Wuhan.

Dovezi ale prezenței Sars-CoV-2 la un băiat din nordul Italiei

Pentru a obține datele, cercetătorii au ”amplificat” cantități mici de ARN sau ADN într-o probă. Dar abordarea poate fi susceptibilă la contaminare și este cunoscută pentru generarea de falsuri pozitive. Într-un raport anterior, Elisabetta Tanzi, profesor la Universitatea din Milano, susțineau că, în noiembrie 2019, au găsit dovezi ale prezenței Sars-CoV-2 la un băiat din nordul Italiei care a prezentat simptome de rujeolă.

Cu toate acestea, cercetătorii au folosit un eșantion de la un pacient pozitiv oferit de un spital local. Asta înseamnă nu numai că virusul se afla în laborator, ci că a fost ”amplificat”.

Virusul a venit de la Wuhan în Italia în vara anului 2019

O cronologie oferită de autorii italieni ridică, de asemenea, mari întrebări. Au construit un arbore mutațional al virusului – sugerând că focarul de la Wuhan a izbucnit încă înainte de a fi depistat în Italia, în octombrie 2019. Practic, ei că susțin că virusul a venit de la Wuhan în Italia în vara anului 2019.

Un alt studiu a analizat o biopsie, la o femeie de 25 de ani, din Milano, la data de 10 noiembrie, când aceasta a ajuns la spital cu o erupție cutanată. Dermatologul care a tratat-o a găsit dovezi ale moleculelor Sars-CoV-2 în proba de piele. OMS a vrut să investigheze cazul, dar acum nimeni nu mai dă de urma pacientei, iar dermatologul a murit anul acesta, in martie.

Dezinformare științifică

”Există dovezi copleșitoare că pandemia Sars-CoV-2 a luat naștere în China, aproape sigur în Wuhan ”, spune Jesse Bloom, genetician la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, Washington.

„Încercările mass-media chineze de a susține că pandemia ar fi putut proveni din altă parte a lumii sunt în mod clar dezinformare științifică”, susține el.

Unii oameni de știință susțin că teoria nu ar trebui deocamdată ignorată și că merită investigată.

Într-o declarație din 12 august, OMS a spus că „lucrează cu o serie de țări care au raportat detectarea Sars-CoV-2 în probe din specimene biologice stocate din 2019”.

Sursa foto: Dreamstime