În timp ce guvernele occidentale pretind acum o nouă anchetă cu privire la apariția virusului, un epidemiolog chinez a cerut o investigație care să se concentreze asupra SUA și Franței, potrivit yahoo.news.
Studiile vin cu noi informații
În timp ce toate dovezile indicau China și orașul său Wuhan ca punctul zero al pandemiei, un studiu recent a arătat că virusul era prezent în SUA încă din decembrie 2019. În paralel, un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din Franța a indicat că virusul ajunsese aici din noiembrie 2019. „Este evident că focarul a avut mai multe origini”, a declarat Zeng Guang, epidemiologul șef de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, citat de tabloidul Global Times. El a arătat cu degtul către Suedia, unde oficialii din domeniul sănătății afirmau anul trecut că este posibil să fi apărut cazuri încă din noiembrie 2019, în timp ce Italia ar fi înregistrat primul caz și mai devreme, în septembrie 2019. SUA și Europa au raportat primele cazuri în ianuarie.
Control asupra armelor biologice ale SUA
Guang a declarat că ancheta trebuie să se concentreze în afara Chinei, făcând aluzie la capacitatea Statelor Unite de a crea arme biologice. „Toate armele biologice pe care le are țara ar trebui să fie supuse controlului”, a spus el. „Poate că virusul circula în SUA mai devreme decât în China. Nu sugerez că SUA ar putea fi țara din care provine virusul”, spune biologul chinez, încercând să mute atenția Occidentului de pe laboratorul din Wuhan.
Mass-media chineză în limba engleză și-a intensificat campania propagandistică în fața criticilor tot mai coordonate ale statelor occidentale privind originea virusului. Un oficial al Ministerului de Externe chinez a declarat că cercetătorii de la laboratorul din Wuhan ar trebui să primească un Nobel, în loc să fie învinovățiți pentru focarul de pandemie.
Profesorul John Watson, un om de știință care a călătorit în China ca parte a unei anchete OMS, afirma la începutul anului că nu este sigur că virusul ar proveni din China. Zilele trecute afirma cu totul altceva: „Există o serie de argumente care sugerează că China este o sursă foarte, foarte posibilă pentru focar”, a declarat el pentru BBC. ”Cred că trebuie să ne asigurăm că privim dincolo de granițele Chinei dar și în interiorul Chinei”, a declarat Watson.
Sursa foto: Dreamstime