Din cauza faptului că pandemia provocată de virusul COVID-19 continuă să producă daune sociale și economice, OMS a hotărât miercuri să înființeze un grup științific pentru cercetarea amănunțită a virusului, în special a apariției sale.
Cine va face parte din acest grup?
În cadrul acestei echipe va face Maria Guzmán, epidemiolog cubanez de la Institutul de Medicină Tropicală Pedro Kouri. Pe lângă acest medic epidemiolog, se numără alți 25 de experţi vor trebui să continue investigarea apariției virusului.
Grupul final va fi format din 26 de oameni de știință.
Printre acești experți, se vor afla virusologi, epidemiologi şi alţi specialişti din diverse state, precum: Brazilia, China, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie, Rusia sau SUA.
Oamenii care vor participa în această cercetare științifică lucrează în diverse instituţii de prestigiu, precum Universitatea din Oxford, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, Institutul Pasteur din Franţa sau Fundaţia Oswaldo Cruz din Brazilia, potrivit Agerpres.
De ce s-a format acest comitet?
Acest comitet s-a format pentru a căuta originea COVID-19. OMS are aceeași misiune pentru care s-a deplasat deja în China în luna februarie a acestui an. Totodată, acest comitet investighează și cauzele apariției altor eventuali viitori agenţi patogeni periculoşi.
„A înţelege de unde vin aceşti agenţi patogeni este esenţial pentru a evita apariţia de viitoare focare cu potenţial epidemic şi pandemic”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom.
Cei 26 de membri vor fi supuşi unei evaluări finale, în care OMS va ţine cont de aprecierile publice ale acestor candidaţi.