Un grup format de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că momentan nu se pot afla originile pandemiei de coronavirus, având în vedere că lipsesc multe date din China. Grupul a mai precizat că datele disponibile până la această oră arată că pandemia are origine animală.
Originile pandemiei de coronavirus, greu de determinat! OMS a spus-o direct: Lipsesc date din China
Un grup de experți creat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a investiga originile pandemiei COVID-19 și pentru a pregăti un cadru de investigare a viitoarelor epidemii a publicat primul său raport.
Grupul, înființat în octombrie, este format din 26 de experți din întreaga lume și se numește Grupul consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni (SAGO).
Activitatea sa vine în urma unui raport anterior al OMS-China privind COVID-19 și a unei anchete a serviciilor de informații americane, ambele indicând o origine naturală a pandemiei, probabil de la lilieci, mai degrabă decât o scurgere de laborator.
Originea zoonotică, cea mai probabilă explicație
Noul raport afirmă că originea zoonotică este cea mai probabilă explicație pentru apariția noului coronavirus. Primele cazuri la om au fost raportate în decembrie 2019 în orașul Wuhan din centrul Chinei.
Cu toate acestea, se spune că nu a fost identificată nici sursa animală originală, nici gazda intermediară, nici momentul în care virusul a trecut la om.
Lipsa dovezilor
Potrivit raportului, acest lucru se datorează în principal faptului că lipsesc o mulțime de date, în special din China. Oamenii de știință chinezi au furnizat mai multe informații, inclusiv cu privire la probele de sânge de la 40.000 de donatori chinezi din Wuhan, din septembrie până în decembrie 2019, când a apărut pandemia.
Dintre acestea, peste 200 de eșantioane au fost testate inițial pozitiv pentru anticorpii Sars-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, dar testele de confirmare au fost negative, au precizat cercetătorii chinezi.
OMS a solicitat mai multe informații cu privire la acest aspect și la alte elemente.
„Cu cât durează mai mult, cu atât mai greu devine”, a declarat Maria Van Kerkhove, un înalt funcționar OMS din cadrul SAGO, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că OMS va sprijini toate eforturile în curs de desfășurare pentru a înțelege mai bine cum a început pandemia.
„Ne-o datorăm nouă înșine, o datorăm milioanelor de oameni care au murit și miliardelor de oameni care au fost infectați”, a spus funcționarul.
O posibilă scurgere de laborator
Grupul de experți a mai spus că nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la posibilitatea ca coronavirusul să fi ajuns la oameni prin intermediul unui incident de laborator, ceea ce înseamnă că mai multe date și investigații rămân importante, scrie Reuters.
Mai multe studii vor fi efectuate pentru a descoperi originea pandemiei de COVID
Acesta a solicitat efectuarea mai multor studii atât în China, cât și la nivel mondial, pentru a face mai multă lumină asupra originii pandemiei.
Printre acestea se numără studii suplimentare asupra primelor cazuri de îmbolnăvire umană din China, precum și eforturi pentru a afla dacă virusul a circulat în China – și în alte părți – înainte de descoperirea primelor cazuri.
De asemenea, OMS a precizat că este esențial să se lucreze în continuare asupra potențialelor gazde animale, în special asupra liliecilor, precum și asupra lucrătorilor agricoli și a produselor de origine animală care se găsesc pe piața din Wuhan – identificată încă de la început ca un potențial loc de răspândire.
Principalele obiective ale grupului SAGO
OMS afirmă că principalele obiective ale grupului SAGO sunt de a elabora un cadru pentru investigarea mai eficientă a viitoarelor epidemii.
Raportul include o listă a activităților care ar trebui întreprinse de urgență pentru a realiza acest lucru, în mod ideal în cooperare cu țara în care începe un focar și cu echipele OMS.
Studiile necesare includ activități de „investigație timpurie”, cum ar fi modalitățile de transmitere și amploarea transmiterii de la om la om, a precizat SAGO, precum și cercetări privind cazurile timpurii și istoricul călătoriilor și al expunerii acestora la animale.
De asemenea, a precizat că ar trebui să existe planuri pentru vizite și „înregistrarea sistematică a informațiilor de la locul unde au fost depistate primele cazuri”, precum și colectarea timpurie a specimenelor de la animale, oameni și mediul înconjurător în general.
Acesta va continua să se reunească pentru a discuta progresele înregistrate în acest sens și va discuta, de asemenea, despre activitatea de identificare a originii unora dintre variantele Sars-CoV-2, precum și despre răspândirea agenților patogeni cunoscuți, cum ar fi recenta epidemie de variolă de maimuță.
Grupul de experți a recomandat, de asemenea, intensificarea activității în domeniul biosecurității și securității.