Arborele genealogic al cancelarului Angela Merkel a stârnit reacţii asprinse în Polonia. Ludwig Kazmierczak, bunicul şefei guvernului de la Berlin, era polonez şi a luptat împotriva Germaniei în Primul Război Mondial.
În ultima vreme, polonezii au dezvoltat o slăbiciune pentru cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Potrivit celui mai important cotidian polonez, "Gazeta Wyborcza", bunicul acesteia, ar fi luptat împotriva germanilor ca soldat în 1918.
Pe timpul Primului Război Mondial, teritoriul actual al Poloniei era divizat între Germania, Rusia şi Imperiul Habsburgic. Bunicul Angelei Merkel a luptat pentru reapariţia Poloniei ca stat pe harta lumii.
Polonezii pun mare preţ pe originea politicienilor. Însă descoperirile nu sunt întotdeauna pozitive, ca în cazul Angelei Merkel. În urmă cu opt ani, presa poloneză a aflat că bunicul premierului Donald Tusk făcuse parte, pe timpul Germaniei naziste, din Wehrmacht. Deşi bunicul fusese recrutat împotriva voinţei sale, ştirea l-a pus pe Tusk într-o lumină nefavorabilă, pierzând lupta pentru preşedinţie în favoarea lui Lech Kaczynski.
Istoria familiei
Bunicii Angelei Merkel, Greta (Margareta) Kasner şi Ludwig Kasner (Kazmierczak), împreună cu fiul lor, Horst Kesner, tatăl cancelarei
Bunicul Angelei Merkel provenea din Poznan. După investigaţii amănunţite, jurnaliştii au descoperit că Angela Merkel are un văr în Polonia. Zygmunt Rychlicki este un contabil pensionat. Ştia că are rude îndepărtate în Germania, dar nu se aştepta ca printre acestea să se numere şi cancelarul Germaniei.
Abia la mijlocul lunii martie, când presa poloneză a publicat arborele genealogic al Angelei Merkel, Zygmunt Rychlicki a aflat care este numele de fată al acesteia – "Kasner" – şi a dedus legătura. A găsit ulterior o scrisoare de la tatăl Angelei Merkel, Horst Kasner, precum şi câteva fotografii în care apare bunicul cancelarului Germaniei.
Aceste imagini au avut un ecou pozitiv în Polonia, întrucât bunicul cancelarului purta o uniformă elegantă, deschisă la culoare. Pentru istoricii polonezi acest detaliu a demonstrat faptul că Ludwig Kazmierczak a fost soldat în armata poloneză, care a luptat în Primul Război Mondial de partea Franţei, împotriva Germaniei.
Fotografia pare a fi făcută în primăvara anului 1919, în Poznan, la scurt timp după ce Polonia şi-a recâştigat independenţa. Ludwig Kazmierczak se întorsese din nordul Franţei, unde luptase împotriva trupelor germane. Kazmierczak a revenit la Poznan împreună cu logodnica lui de origine germană, Margareta. Ulterior, cei doi au emigrat la Berlin, unde şi-au schimbat numele de familie din "Kazmierczak" în "Kasner".
Vărul Angelei Merkel, Rychlicki, şi-l aminteşte bine pe bunicul cancelarului. Şi după emigrare, acesta a păstrat legătura cu partea poloneză a familiei. Ludwig şi Margareta Kasner au vizitat destul de des familia din Poznan în anii ’30. În ciuda faptului că şi-a schimbat numele, bunicul Angelei Merkel a rămas fidel rădăcinilor sale poloneze.
Rude îndepărtate
Ulterior a existat un schimb de corespondenţă cu Horst Kasner, fiul lui Ludwig şi tatăl Angelei Merkel. "Ne-a scris din Templin şi ne-a povestit şi despre copiii lui", inclusiv despre Angela, care studia chimie la vremea respectivă, relatează Rychlicki.
Indiferent de cât de slabe sunt în prezent legăturile familale, Zygmunt Rychlicki şi soţia sa, Denise, sunt onoraţi de neaşteptata relaţie cu cancelarul Germaniei. Cu toate acestea, au precizat că nu au de gând să o contacteze. Sunt conştienţi că are lucruri mult mai importante de făcut. Însă dacă Angela Merkel sau rudele acesteia vor dori vreodată să viziteze familia Rychlicki, sunt oricând binevenite.
DEUTSCHE WLLE: Originile poloneze ale cancelarului Germaniei
28 martie 2013, 14:50
Ultima modificare în 28 martie 2013, 16:50
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Statele BRICS îşi creează propria bancă pentru dezvoltare
- Guvernul permite televiziunilor să reia jocurile Bingo
- Comisarul european pentru sănătate salută reacţia promtă a autorităţilor române în scandalul cărnii de cal
- Riscul de sărăcie în Germania mai mare decât în Franţa
- S-a lansat prima platformă de plăţi mobile din România
- Autorităţile de Management au plătit aproximativ 715 milioane de lei către beneficiarii de fonduri europene
- Eugen Teodorovici: «Pentru perioada 2014-2020 vom fi mult mai bine pregătiți»
- Warren Buffett devine unul dintre cei mai mari acţionari ai Goldman Sachs
- Consiliul Concurenţei a demarat o analiză de piaţă privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicaţii din Bucureşti
- PEPSI va avea o nouă sticlă. Care sunt schimbările