Marsul minerilor lui Cozma catre Bucuresti a alungat brutal amnezia politicienilor si a scos sindicatele in fata. Sefi de partide, ministri si lideri sindicali se intrec in a anunta programe de protectie sociala pentru disponibilizati, proiecte de dezvoltare a zonelor defavorizate, legi pentru dezvoltarea unui sector privat capabil sa creeze locuri de munca.
Trambitate prin sedinte de partid, ingropate apoi de negocierile dintre partenerii de coalitie si uitate cu desavarsire sub presiunea constrangerilor bugetare, acestea au fost readuse brusc pe tapet. Zelului politicienilor li se adauga cel al sindicatelor care, profitand din plin de conjunctura favorabila, scot si ele strategii sociale. Din ai nimanui, disponibilizatii s-au trezit in situatia copilului cu mai multe moase.
Democratii au solutii
Primii iesiti la rampa sunt democratii lui Petre Roman. Promisiunile cu care si-au castigat locurile in Parlament sunt reinnoite. De data aceasta, vorbele au acoperire in opt proiecte de lege care, spun cei din PD, ar fi intrat de mult in vigoare daca taranistii nu ar fi fost „obsedati doar de restituirea proprietatilor”, iar liberalii doar de „acapararea ministerelor economice”. „Ar fi trebuit ca din primele luni de guvernare sa ne gandim la programe de acompaniament social pentru masurile dure de reforma”, spune Paula Iacob, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, autor al legilor propuse de PD. Si continua, cautand explicatii inexplicabilei nepasari: „Dar este nenorocirea acestei coalitii, formate ad-hoc, pe picior, fara un program bine stabilit”. Taranistii, la randul lor, spun ca minerii s-au pripit. Trebuia sa mai aiba rabdare, ca veneau si strategiile guvernamentale pentru zonele defavorizate. Liberalii prefera sa taca.
Una dintre propunerile PD este Legea pentru crearea Fondului de solidaritate. Sursele de finantare sunt veniturile realizate din privatizare, impozitarea bunurilor si serviciilor de lux, taxele pe proprietate, precum si impozitele aplicate diferentiat salariilor mai mari decat media pe economie. Aflat sub autoritatea Guvernului, fondul va acorda alocatii somerilor de lunga durata, pensionarilor si handicapatilor. Pentru ca sursele de finantare sunt, deocamdata, inexistente, doar o rectificare bugetara ar putea da sanse de adoptare acestei legi.
Fondul de reinstalare este obiectul unui alt act legislativ. Alimentat din fondul de somaj, este destinat disponibilizatilor care, in perioada platilor compensatorii, gasesc loc de munca in alte localitati. Acestor persoane si familiilor lor li se deconteaza toate cheltuielile de transport, de bransare la reteaua de curent electric, instalarea postului telefonic, intretinerea si chiria pe trei luni. Deocamdata, bugetul asigurarilor sociale de stat nu face fata acestor alocatii.
Facand abstractie de mediul economic ostil micii initiative private si fara a propune retete pentru imbunatatirea acestuia, democratii mai propun trei legi. Beneficiarii: disponibilizatii care doresc sa fie agenti economici privati. Legea pentru organizarea si functionarea centrelor de formare si plasament ca operatori privati, Legea privind stimularea asocierii in intreprinderi mici a persoanelor disponibilizate si modificarea legislativa pentru simplificarea procedurilor de infiintare si inscriere a noilor intreprinderi pot ferici orice disponibilizat. Dar pentru ca se bazeaza tot pe bugetul public, acest lucru nu se va intampla prea curand.
Nici Guvernul nu se lasa mai prejos
Cabinetul Radu Vasile a anuntat si el, in cadru festiv, o multime de programe sociale. Este drept, ministrul apararii a fost cel care le-a expus, dar elreprezinta tot Guvernul. O avalansa naucitoare de proiecte si de surse de finantare sta gata-gata sa se pravaleasca peste categoriile de populatie cele mai expuse lichidarilor din industrie si privatizarilor. Programul Phare – Energie are in centrul atentiei dezvoltarea locala si ocuparea fortei de munca din Valea Jiului si din judetul Gorj. Dezvoltarea economica a zonei Apusenilor va fi sustinuta de un imprumut de la Fondul International pentru Dezvoltare Agricola, o serie de zone miniere vor fi declarate defavorizate si vor beneficia de un program pentru fonduri de credite. Pe banii statului vor fi puse pe picioare spatii pentru demararea unor activitati private. Si tot statul va investi 80 miliarde lei intr-un proiect cofinantat de fondul Phare cu 36 milioane euro, pentru a stimula dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. O linie de credit pe termen mediu si lung va deveni operationala cat de curand. Phare va contribui cu 5,7 milioane euro, iar bancile romanesti cu 4 milioane euro. Toti acesti bani vor sustine investitiile unor intreprinderi mici. Si lista promisiunilor poate continua.
Sindicatele isi fac
imagine
Strategii sindicali au si ei programe. Liderul Centralei Nationale Confederative a Sindicatelor Miniere din Romania spune ca o finantare de 500 milioane euro ii sta la dispozitie pentru implementarea Programului de dezvoltare economica a zonelor miniere. Vor fi create 10.000 de locuri de munca, in cele 23 de judete in care CNCSMR are filiale. Disponibilizatii vor munci in industrie, agricultura, infrastructura, constructii. Cartel ALFA anunta, la randul sau, un pachet de initiative legislative. Tot pentru disponibilizati. Din niste parteneri de dialog social de cele mai multe ori ignorati in luarea deciziilor economice, sindicatele trec in fruntea paradei. Partidele politice de la putere si din opozitie isi exprima afinitatile cu strategiile economice ale unui lider sindical sau ale altuia. Intreaga tara este creuzetul unor programe sublime. Constructia bugetului pe 1999 este insa demolatoare. Minunatele fantezii sociale mor in fasa din lipsa de bani. Programele care mizeaza pe constiinta incarcata a bancilor romanesti sunt, de asemenea, simple exercitii de caligrafie si stil legislativ. Poate doar finantarile externe sa mai schimbe ceva, desi, daca privim iresponsabilitatea cu care au fost gestionate in trecut, minuni peste noapte nu se pot face.    

Legile sociale ale
Partidului Democrat

1. Legea pentru crearea Fondului de solidaritate
2. Legea privind instituirea alocatiei familiale pentru familiile cu copii, aflate in dificultate
3. Legea creditului agricol
4. Legea pentru crearea Fondului de reinstalare a persoanelor disponibilizate
5. Legea pentru organizarea si functionarea centrelor de formare si plasament ca operatori privati
6. Legea privind stimularea asocierii in intreprinderi mici a persoanelor disponibilizate
7. Modificari legislative pentru simplificarea procedurilor de infiintare si inscriere a noilor intreprinderi
8. Legea impozitarii progresive pe avere

Promisiunile Guvernului

1. Programe pentru ocuparea fortei de munca din zonele miniere din Valea Jiului si Gorj
2. Dezvoltarea zonei Muntilor Apuseni prin utilizarea unui imprumut de la Fondul International pentru Dezvoltare Agricola
3. Declararea unor zone miniere defavorizate
4. Elaborarea Programului pentru fonduri de credite destinate zonelor miniere
5. Programe de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM)
6. Creditarea, in anumite conditii, a IMM-urilor din fondul de somaj
7. Dezvoltarea social-economica a zonelor rurale
8. Continuarea programelor nationale pentru atragerea in mediul rural a specialistilor si a tinerilor