Propunerea a fost luata drept litera de lege de catre ortaci, o suta dintre ei luand calea Muresului. insa, au iceput sa apara adversitatile politice si chiar invidia.
Declaratia prefectului Dorin Florea a venit i momentul i care spiritele din Valea Jiului icepusera sa devina din ce i ce mai agitate. Ca o solutie de protectie sociala, el a propus ca locuintele sasilor, care nu au fost revendicate, impreuna cu un hectar de teren, sa serveasca drept baza de pornire a unor itreprinderi agricole de catre ortacii disponibilizati. Au fost vizate localitatile Saschiz, Zagar si Danes (din judetul Mures) si Boiu (judetul Sibiu). De altfel, ideea este mai veche si apartine primarului de Zagar, Adolf Heidrich. Florea ne-a declarat ca a propus ex-premierului Ciorbea aceasta varianta, isa, o data cu remanierea, ideea a fost uitata, tocmai cu ocazia primelor disponibilizari.
De fapt, ce se urmareste prin aceasta solutie? in primul rand, repopularea satelor parasite de sasi de-a lungul anilor. in al doilea rand, munca la pamanturile lasate i paragina. Mai mult decat atat, Heidrich ne-a declarat ca, prin aceasta masura, s-ar putea atrage fonduri din partea Uniunii Europene i vederea restaurarii monumentelor de arhitectura din zona, majoritatea aflandu-se itr-o stare jalnica. Tot el a mai spus ca minerii care isi vor face cuib i Zagar vor avea posibilitatea de a lucra la ferma fostului IAS, aflat acum i prag de lichidare judiciara pentru datorii de miliarde de lei. Ideea lui Florea a starnit o vie agitatie i zona, nascand un val de controverse.
Simpatii
si antipatii
Primii care au reactionat violent au fost cei de la UDMR. Partidul condus de Marko apreciaza ca o asemenea masura nu ar duce nici mai mult, nici mai putin decat la schimbarea componentei etnice a zonelor cu pricina. Ei au protestat vehement impotriva unui asemenea demers. Deputatul Kerekes Karoly a fost la fel de transant, declarand: „Nu se pot dezamorsa niste tensiuni prin crearea altora, i alte judete.” Nici ceilalti aliati din coalitie nu s-au lasat mai prejos.
Presedintele PD Mures (care este si presedintele consiliului judetean), Petru Fratean, precum si vicepresedintele Viorel Bubau, prin declaratii publice au „ifierat” initiativa lui Florea. Ei l-au acuzat voalat ca l-a luat gura pe dinainte si ca statutul juridic al proprietatilor din zona cu pricina nu este clarificat. Tot ei au considerat ca gestul lui Florea este unul de propaganda politica i favoarea PNTCD. in mod surprinzator, ideea prefectului de Mures a fost sustinuta de lideri din PUNR. Deputatul Lazar Ladariu a calificat initiativa drept „buna si chiar salutara”, dar a avut totusi reticente, considerand-o drept pripita. Prefectul isa nu se lasa. El este ferm convins ca initiativa sa este justa. Mai mult decat atat, spera ca zonele unde vor veni minerii vor deveni zone defavorizate: „Necunoscand legislatia, probabil ca unii lideri locali ai UDMR si PD considera ca un astfel de proiect este nerealizabil.
Minerii au venit, s-au uitat si au plecat dezamagiti
Exista o lege promulgata recent, referitoare la zonele defavorizate. De asemenea, exista un proiect de lege initiat DAPL, privind amenajarea teritoriului, care arata ce se poate face i localitatile depopulate i procent de la 30 pana la 50%.” Pana una-alta, prefectul, constrans de propriile declaratii, face naveta prin judet, dorind sa inspecteze la fata locului posibilitatile concrete din zonele cu pricina.
intre timp, mineri din toate colturile tarii, peste 100, au venit i judetul Mures ca pe un veritabil pamant al fagaduintei.
Minerii sositi au inundat prefectura si primariile ex-sasesti. Ei, asa cum au venit, asa au si plecat. Adica, dezamagiti. Casele sunt i paragina, pamanturile plutesc i aer datorita ambiguitatii aplicarii Legii nr. 18, iar localnicii ii privesc cu reticenta. Florea, isa i-a linistit. Mai mult decat atat, el a facut un apel la mineri prin posturile de televiziune din judetul Hunedoara, i care minerii sunt rugati sa stea, deocamdata la casele lor si sa se iscrie pe liste la primariile de care apartin. Multi, impinsi de disperare, n-au luat in seama acest fapt, batand sute de kilometri i speranta unui trai mai bun.
Mai mult decat atat, prefectul doreste sa faca o preselectie, pentru a se alege doar „familiile serioase care nu vor sa traiasca prin nemunca.” Ramane de vazut de unde va „scoate” Florea pamanturile si casele solicitate de ortaci. Pentru reparatii, el nu-si face probleme: minerii vor putea face reparatiile prin salariile compensatorii obtinute prin prevederile Ordonantei 9. Muresenii, cu ochii si urechile atintite asupra mass-media care relateaza despre ultima mineriada, se tem ca purtatorii de lampase sa nu haladuie prin spatii ardelene. Ramane de vazut cum va reactiona Guvernul la initiativa lui Dorin Florea si ce masuri concrete va lua.
Ce urmareste prefectul Dorin Florea prin stramutarea
familiilor de mineri
l popularea zonelor parasite de sasi
l forta de munca pentru pamanturile nelucrate
l repararea caselor parasite
l beneficiile pentru comunitati ca urmare a Legii zonelor defavorizate
l beneficiile pentru zona, i cazul adoptarii Legii amenajarii teritoriului
l atragerea de fonduri ale Uniunii Europene pentru renovarea monumentelor de arhitectura
l salvarea de la faliment, prin aducerea de forta de munca, a fermelor de stat periclitate
Peter Leb