Sedintele de tranzactionare in ringul futures al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) raman la fel de animate ca si in ultimele zile. Cu celularele inrosite de ordine de la clienti, brokerii asteptau cu nerabdare deschiderea sedintei de joi, 16 decembrie, iar prima tranzactie a zilei a fost incheiata pentru un pachet de 300 de contracte futures la paritate euro/dolar, ce si-au schimbat, rapid, stapanul, in ringul sibian.
Dupa un inceput atat de promitator, oficialii BMFMS apreciau ca ziua nu va fi deloc diferita de cele anterioare. Volumul tranzactiilor, numarul contractelor incheiate si numarul pozitiilor deschise in ringul sibian au crescut in conditiile unei piete tot mai lichide, tot mai atragatoare, tot mai animate. O piata care a resimtit la minimum impactul negativ al bramburelii politice ce afecteaza Romania. Ba chiar, cu rezervele de rigoare, se poate spune ca leul s-a intarit usor dupa caderea Guvernului Vasile. Speculatorii au simtit acest lucru, iar in piata contractelor pe raportul leu/dolar au reaparut operatiunile speculative.
Nu piata futures leu/dolar este insa cea mai profitabila in acest tumultuos sfarsit de an. Cel mai bine merg in continuare speculatiile lansate pentru contractele la paritate euro/dolar, al caror suport activ conserva o apreciabila cantitate de imprevizibil. Caracterul fluctuant al paritatii, ce se manifesta in continuare pe pietele spot occidentale, unde joi un euro era cotat la 1,0130 dolari, mentine constant un mediu propice lansarii speculatiilor pe acest tip de contracte. Trendul descendent, pe care euro s-a inscris in ultima perioada, a dus in piata futures sibiana la scaderi constante ale cotatiilor futures pentru activul speculat. Preturile au crescut, apoi, iar joi, contractele la paritate se tranzactionau la 1,017-1,02 dolari/euro, un culoar ce s-a dovedit a fi destul de stabil pentru toata durata zilei.
Cristian Rubint Ratiu, secretarul general al BMFMS, spune ca lichiditatea crescuta a pietei este chiar mai mare fata de cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. „Speculatorii nu au intrat inca in vacanta de Craciun si este de astepat ca operatiunile acestora sa continue pana in ultima zi de tranzactionare a acestui an”, aprecia Rubint Ratiu.
Suportul financiar promis de Uniunea Europeana in perspectiva integrarii pare a influenta deja evolutia raportului de schimb leu/dolar, apreciaza brokeri din ringul sibian. Evolutia cotatiilor pentru contractele futures pe raportul leu/dolar a inregistrat o variatie negativa constanta in ultimele zile. Pe fondul unui curs de schimb stabil, uneori in usoara scadere, cotatiile futures au scazut chiar cu pana la 200 lei la cotatia unei zile. Inca din 10 decembrie, cotatiile futures au inregistrat, la Sibiu, o variatie negativa substantiala. „O stare de surprinzatoare incredere se manifesta printre investitori pe piata contractului leu/dolar”, sintetizeaza succint situatia Cristian Rubint Ratiu.
Speculatiile la paritate prind tot mai bine si printre clientii pietei futures a BRM, chiar daca in unele zile tranzactiile lipsesc din piata. Tranzactiile pentru contractele de tip Euro/USD BRM s-au executat, miercuri, la un pret de 1,0250 dolari/euro. Au fost incheiate 25 de contracte futures ce inregistrau o diferenta de peste 200 de pipsi fata de paritatea calculata miercuri de catre BNR (1,0044). S-a consumat atunci cea mai profitabila situatie de arbitraj pe cele doua piete futures romanesti. Diferentele intre cotatiile futures la finalul zilei, intre piata sibiana si cea bucuresteana inregistrau 170 de pipsi. Brokerii spun, totusi, ca situatiile de arbitraj ce apar in piata sunt greu de fructificat datorita lipsei posibilitatilor de comunicare rapida existente in pietele financiare occidentale, spre exemplu. In situatia data, profitul de circa 170.000 lei acumulat in urma unor operatiuni inverse pe cele doua piete (long, la Sibiu, short, la Bucuresti, in acest caz) s-a pierdut in vant. Operatiunile simultane pe piete distincte raman, deocamdata, in tara noastra, doar un vis in roz.     

Florian Gadea