10-253-cinci.jpgŞcoala de Arte Şi Meserii (SAM) din Bârlad, pentru că este prima instituţie de învăţământ din România care a obţinut, în urma unui concurs internaţional, statutul de şcoală a Naţiunilor Unite. Statutul a fost atribuit de către Unicef, în cadrul unui concurs on-line de cultură generală, denumit „Unite the Nation“. La competiţie au participat 380 de unităţi şcolare din 78 de ţări. Elevii şcolii din Bârlad s-au clasat pe locul doi la nivel internaţional, răspunzând într-un timp record la 166 de întrebări, dintr-un total de 175.

10-254-patru.jpgTarom, pentru că a intrat în posesia primul model de avion Airbus A 318-111. Aeronava este echipată cu sisteme moderne de navigaţie, comunicaţie şi propulsie, fabricate de firme de renume din UE şi SUA. Cabina pasagerilor este multifuncţională, având fie 14 locuri business şi 99 economic, fie o singură clasă cu 120 de locuri. Avionul poate atinge o viteză de 850 de kilometri pe oră, iar distanţa maximă de zbor este de 2.780 km.

10-255-trei.jpgIntel Corporation, pentru că a lansat primul procesor quad-core (cu patru „creieraşe“ pe aceeaşi pastilă de siliciu), bazat pe microarhitectura IntelCore. Aceasta este mai puternică şi mai eficientă din punctul de vedere al consumului de energie. Noile produse au o viteză de lucru îmbunătăţită cu 80% faţă de procesoarele „dual-core“ (două „creieraşe“) pentru toate segmentele de piaţă (servere, staţii de lucru, conţinut media digital, jocuri high-end). Preţurile microprocesoarelor variază între 999 şi 1.172 de dolari. Tehnologia multi-core a fost lansată de Intel în urmă cu patru ani.

10-256-doi.jpgPrimăria Municipiului Bucureşti, pentru că a semnat contracte pentru modernizarea de străzi, în valoare totală de aproximativ 195 milioane de euro. Contractele au fost încheiate la sfârşitul lunii septembrie cu trei grupuri de firme asociate, conduse de companiile Swietelesky (Austria), Euro Construct Trading 98 şi Tehnologica Radion. În 2005, primăria a alocat 106 milioane de euro pentru întreţinerea pe o perioadă de cinci ani a 120 de artere principale ale oraşului. Reţeaua stradală a municipiului Bucureşti totalizează 5.340 de străzi, dintre care 334 artere principale.

10-257-unu.jpgGemisa, fond de investiţii, pentru că a plătit 900.000 de euro pentru a achiziţiona compania românească Egipo, proprietara reţelei de magazine de produse de pescuit Gipo. Compania deţine 40 de magazine la nivel naţional, în care comercializează produse pentru pescuit, camping şi sport. Pentru acest an, Gipo previzionează o cifră de afaceri de patru milioane de euro. Fondul Gemisa mai deţine companii precum Miniblu, Optical Network, Fleet Management Services şi aşteaptă în acest an o creştere a cifrei de afaceri până la 12 milioane de euro.