Oskar

Eximbank şi Gazprombank, divizia grupului rus Gazprom din domeniul bancar, pentru că au semnat un acord-cadru pentru facilitarea accesului companiilor româneşti pe piaţa din Rusia, prin oferirea de informaţii exportatorilor români privind potenţialii parteneri de afaceri. Acordul va facilita şi efectuarea de operaţiuni de încasări şi plăţi aferente tranzacţiilor deja încheiate prin intermediul Eximbank şi Gazprombank. Prasa şi Detea, companii spaniole de investiţii imobil

Eximbank şi Gazprombank, divizia grupului rus Gazprom din domeniul bancar, pentru că au semnat un acord-cadru pentru facilitarea accesului companiilor româneşti pe piaţa din Rusia, prin oferirea de informaţii exportatorilor români privind potenţialii parteneri de afaceri. Acordul va facilita şi efectuarea de operaţiuni de încasări şi plăţi aferente tranzacţiilor deja încheiate prin intermediul Eximbank şi Gazprombank.

Prasa şi Detea, companii spaniole de investiţii imobiliare, pentru că au cumpărat, cu 60 de milioane de euro, fosta bază de transport public din Constanţa, unde vor dezvolta un complex imobiliar cu spaţii de birouri, comerciale, rezidenţiale şi hoteliere, investiţia totală fiind de 450 de milioane de euro. Proiectul va avea o suprafaţă construită de 380.000 de metri pătraţi, lucrările de construcţie urmând să demareze la începutul anului 2009.

Warehouses DePauw (WDP), firmă belgiană de investiţii imobiliare, pentru că a achiziţionat cinci terenuri în apropiere de Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 950.000 mp, unde va construi proiecte logistice, valoarea investiţiei fiind estimată la cel puţin 150 de milioane de euro. Terenurile au fost achiziţionate prin WDP Development RO, un joint venture între compania belgiană JB Top Pro Invest şi subsidiara WDP Romania, care deţine pachetul majoritar de 51%. WDP este cel mai mare operator de pe piaţa belgiană a proprietăţilor semiindustriale.

Romtelecom şi Sysware International, pentru că au câştigat licitaţia pentru informatizarea localităţilor rurale şi urbane mici din şapte regiuni ale României, în valoare de 20,5 milioane de dolari. Cele două companii au participat la licitaţie sub forma unui consorţiu. Contractul pentru a opta regiune, de 2,8 milioane de dolari, a fost câştigat de consorţiul S&T România – AccessNet International. Costul total al proiectului se ridică la 69,4 milioane dolari, din care 60 de milioane reprezintă un împrumut acordat de Banca Mondială.

Ronald Malak, pentru că a fost numit în funcţia de director general executiv al subsidiarei din România a GE Money, divizia de servicii financiare de retail a General Electric. Malak a fost anterior director general al Citi Financial pentru Europa Centrală şi de Est. GE Money a intrat pe piaţa românească în 2006, prin trei achiziţii în valoare totală de 140 de milioane de euro: Leasemart Holding BV (care deţine Motoractive Leasing), compania de credite de consum Ralfi IFN (care operează Estima Finance) şi cea de credite ipotecare Domenia Credit IFN.