OSKAR

Cristian Mungiu, pentru că filmul său, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, a fost nominalizat, în premieră pentru o producţie cinematografică românească, pentru Globuril de Aur, în categoria „cel mai bun film străin“. „4, 3, 2“ a mai primit recent premiul pentru cel mai bun film din partea Asociaţiei criticilor din Los Angeles. Orange, operator de telecomunicaţii, pentru că a deschis un centru de training în cadrul Facultăţii de Electr

Cristian Mungiu, pentru că filmul său, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, a fost nominalizat, în premieră pentru o producţie cinematografică românească, pentru Globuril de Aur, în categoria „cel mai bun film străin“. „4, 3, 2“ a mai primit recent premiul pentru cel mai bun film din partea Asociaţiei criticilor din Los Angeles.

Orange, operator de telecomunicaţii, pentru că a deschis un centru de training în cadrul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Politehnice din Bucureşti. Centrul cuprinde o bibliotecă, o sală unde vor ţine cursuri specialişti ai Orange şi un laborator. Orange a mai realizat, în parteneriat cu Alcatel-Lucent, o reţea GSM experimentală, destinată studenţilor, care face legătura între universităţile tehnice din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca. Iniţiativa face parte dintr-un proiect mai amplu, Orange Education Program (OEP), prin care compania oferă, de asemenea, şi burse pentru studenţi. Investiţia în OEP depăşeşte 500.000 de euro.

Inspectoratul şcolar judeţean Suceava, elevii şi profesorii şcolilor nr. 1 şi nr. 3 din municipiul Suceava, pentru că au oferit, prin intermediul unor donaţii, daruri de Crăciun pentru 301 elevi din clasele I-IV şi 75 de preşcolari romi din localitatea Mironu. Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Suceava, Vasile Monacu, a adresat recent un apel către autoritatea locală din Mironu, CJ Suceava şi Ministerul Educaţiei pentru alocarea unor fonduri destinate realizării unui nou corp de clădire al şcolii, care are doar patru săli de clasă.

ÎPS Daniel, Patriarhul României, şi Regele Mihai, pentru că au devenit membri de onoare ai Academiei Române, în urma votului Adunării Generale a acestui for.  Academia are în prezent în jur de 90 de membri corespondenţi, peste 80 de membri titulari şi 28 de membri de onoare. Numărul total de membri ai Academiei, stabilit prin lege, este de 181, iar cel al membrilor de onoare este de 135.

Editura Polirom, pentru că acordă în acest an trei burse de creaţie, în valoare totală de 4.500 de euro, în beneficiul a trei scriitori. Aceştia sunt Radu Aldulescu (2.000 de euro), Matei Florian (1.500 de euro) şi Livia Roşca (1.000 de euro). Editura speră ca astfel „să suplinească lipsa sprijinului acordat autorilor români, în condiţiile în care statul nu are programe coerente în acest sens“, conform unui comunicat al Polirom. n