106-13917-oskar5.jpgMarian Crişan, regizor român, pentru că a primit, la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes, premiul Palme d’Or pentru scurt-metraj, cu filmul său „Megatron“. Alţi trei cineaşti români au câştigat în trecut această distincţie: Ion Popescu Gopo, Mirel Ilieşiu şi Cătălin Mitulescu. Din juriul competiţiei oficiale a făcut parte, în acest an, şi actriţa germană de origine română Alexandra Maria Lara.

106-13918-oskar4.jpgColliers International, companie de consultanţă imobiliară, pentru că a lansat indicele Bucharest Residential Index (BRE-Index), care va cuprinde informaţii atât despre numărul tranzacţiilor imobiliare din Bucureşti pe segmentul rezidenţial, cât şi despre preţurile medii ale locuinţelor. BRE-Index este format din două componente: un indice al preţurilor unităţilor locative vechi şi, respectiv, unul pentru locuinţele noi, ponderea acestora fiind diferită de la an la an, în funcţie de numărul de tranzacţii.

106-13919-oskar3.jpgCompania Naţională Poşta Română şi Federaţia Filatelică Română, pentru că organizează la Bucureşti, în perioada 20-27 iunie, la complexul Romexpo din Bucureşti, Expoziţia Filatelică Mondială (EFIRO, 2008); aceasta va fi urmată, pe 28 iunie, de cel de-al 70-lea Congres al Federaţiei Internaţionale de Filatelie. Expoziţia este organizată cu ocazia aniversării a 150 de ani de la emiterea primelor mărci poştale româneşti, celebrele „Cap de Bour“, şi va reuni peste 1.000 de colecţionari şi colecţii de mărci poştale din 74 de state.

106-13920-oskar2.jpgMuzeul Naţional de Istorie a României, pentru că a vernisat pe 2 iunie expoziţia „Meister der Steinzeitkunst – Frühe Kulturen aus Rumänien“ (Maeştri ai artei epocii de piatră – Culturi primitive din România), la Historisches Museum Olten, din Elveţia. Expoziţia cuprinde 1.112 piese şi este prima deschisă în străinătate dedicată întregii epoci neolitice de pe teritoriul ţării noastre. Expoziţia va fi prezentată la mai multe muzee europene.

106-13921-oskar1.jpgLiviu Iolu, şeful departamentului Reporteri speciali al cotidianului Evenimentul zilei (EVZ), pentru că a câştigat Marele premiu pentru presă scrisă, acordat de Clubul Român de Presă. Iolu a fost premiat pentru anchetele sale, care au dus la demisia ministrului de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Premiul pentru reportaj de presă scrisă (unde a fost nominalizat şi Dorin Chioţea) a fost câştigat de Dana Bălan, colaborator al EVZ. La categoria Anchete, au fost nominalizaţi Mihai Munteanu şi Călin Cosmaciuc.