200-48732-oskar3.jpgIAR Braşov şi Premium Aerotec, pentru că au sem­­nat un contract privind construirea unei fabrici de componente pentru avioanele Airbus, investiţie în valoare de 90 de milioane de euro. Investiţia directă a Premium Aerotec, subsidiară a concernului european EADS, va fi de 45 de milioane de euro, restul su­mei fiind completat de partenerii şi fur­nizorii companiei. Premium Aerotec a dobândit astfel un drept de folosinţă pentru un teren de 60.000 de metri pătraţi din incinta IAR SA. În prima etapă, se vor construi 10.000 mp de hale indus­triale şi birouri. Firma îşi propune să creeze, în total, circa 700 de locuri de muncă în România, dintre care circa 300 în perioada imediat următoare.

200-48733-oskar2.jpgAngst Group, pentru că a primit oficial permisiunea de a comercializa preparatele din carne crud-uscate pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Decizia UE vine după un lung şir de evaluări desfăşurate la Sinaia de către autorităţile europene împreună cu cele din România. Centenarul primului producător al Salamului de Sibiu coincide cu recunoaşterea dreptului de a vinde acest produs în afara graniţelor României. Astfel, „Fabrica de Salam Filippo Dozzi-Sinaia“, ce poartă astăzi numele de Salsi-Sinaia, membră a Angst Group, poate comercializa pe întreg teritoriul UE cel mai cunoscut produs din carne al României, salamul de Sibiu.

200-48734-oskar1.jpgRadu Mihăileanu, pentru că filmul „Concertul“, al cărui regizor a fost, a primit două premii la gala César 2010, ce a avut loc la Teatrul Châtelet din Paris. Pelicula, o coproducţie Franţa-România-Italia-Belgia, a fost declarată câştigătoare la categoriile „Cel mai bun sunet“ şi „Cea mai bună muzică originală“. Realizat după un scenariu cu accente comice semnat tot de Mihăileanu, filmul are ca subiect povestea unui dirijor care, la 25 de ani după ce a fost dat afară de sovietici din orchestra Teatrului Balşoi, găseşte o soluţie pentru a cânta din nou alături de foştii săi colegi. Producţia a avut un buget de circa 13 milioane de euro.