OSKAR

Arctic, pentru că sărbă­toreşte 40 de ani de activitate. Com­­pania face par­te din grupul  turc Arçelik, al treilea jucător pe piaţa de electrocasnice la nivel european, care a realizat în România, în ultimii opt ani, investiţii de peste 50 de milioane de euro, capacitatea de pro­ducţie a fabricii Arctic Găeşti ajungând în 2010 la 1,5 milioane de unităţi anual. Afacerile în­registrate de companie în 2009 s-au ridi­cat la 186 milioane de

Arctic, pentru că sărbă­toreşte 40 de ani de activitate. Com­­pania face par­te din grupul  turc Arçelik, al treilea jucător pe piaţa de electrocasnice la nivel european, care a realizat în România, în ultimii opt ani, investiţii de peste 50 de milioane de euro, capacitatea de pro­ducţie a fabricii Arctic Găeşti ajungând în 2010 la 1,5 milioane de unităţi anual. Afacerile în­registrate de companie în 2009 s-au ridi­cat la 186 milioane de euro, în timp ce numărul angajaţilor a ajuns la 2.200. În prezent, 70% din producţie este exportată, în principal către pieţele europene. Cota de piaţă deţinută la sfârşitul lui 2009 era de 35,3%.

Saint-Gobain Glass, pentru că investeşte şa­se milioane euro într-o nouă linie de producţie a sticlei laminate. Amplasată în complexul industrial din Călăraşi, aceasta va deveni operaţională la mijlocul anului 2011. Capacitatea de producţie de sticlă laminată va ajunge la două milioane de metri pătraţi anual. Aceasta reprezintă cea de-a treia investiţie majoră a grupului francez în România şi urmează investiţiilor de peste 100 milioane de euro în fabrica de sticlă float, respectiv celei de circa 30 milioane de euro în linia ultramodernă de acoperiri metalice. În România, grupul Saint-Gobain operează prin intermediul a no­uă companii şi are peste 1.000 de angajaţi.

Voestalpine, pentru că va începe lucrările pentru construirea unei fabrici de componente din oţel la Giurgiu. Investiţia are o valoare de 19 milioane de euro, proiectul urmând să beneficieze de fonduri UE. Fabrica va fi construită pe un teren de aproximativ 40.000 de metri pătraţi şi va crea, pentru început, un număr de circa 120 de locuri de muncă. Compania anunţase, în decembrie 2008, că a îngheţat pe termen nedefinit construcţia unei oţelării în zona Mării Negre, ca urmare a crizei financiare internaţionale. Printre cele patru amplasamente avute în vedere pentru investiţia de cinci miliarde de euro se află şi România.