Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, aproape 20% dintre femeile cu vârsta de peste 50 suferă de osteoporoză a femurului, gâtului sau coloanei vertebrale lombare. Cele mai recente studii făcute de Universitatea de Stat din Pennsylvania au descoperit că un consum zilnic de prune uscate ar putea ajuta la prevenirea pierderii osoase la femeile aflate la postmenopauză, relatează Healthline.

Constatările ambelor studii se bazează pe date provenind de la 235 de femei aflate la postmenopauză și au fost făcute publice la reuniunea anuală a Societății Nord-Americane de Menopauză (NAMS) din Atlanta.

Osteoporoza poate afecta pe oricine, dar femeile au cel mai mare risc

Cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) spun că aproximativ 10 milioane de adulți americani cu vârsta de peste 50 de ani au osteoporoză. Datele arată că femeile au șanse de patru ori mai mari decât bărbații să sufere de această afecțiune.

Această pierdere osoasă este cauzată parțial de vârstă și de scăderea nivelului de estrogen, ceea ce contribuie la creșterea inflamației care afectează oasele.

Inflamația, asociată cu pierderea osoasă

Primul dintre cele două noi studii a analizat relația dintre celulele numite markeri inflamatori, care eliberează substanțe care reduc inflamația, și diferite aspecte ale sănătății osoase, inclusiv densitatea și rezistența osului.

„Descoperirile demonstrează că markerii inflamatori sunt asociați negativ cu sănătatea oaselor la femeile aflate la postmenopauză, ceea ce sugerează că inflamația ar putea fi un mediator important pentru pierderea osoasă la postmenopauză”, a declarat profesorul Connie Rogers, de la Departamentul de Științe Nutriționale al Universității din Georgia.

Cel de-al doilea studiu a comparat patru grupuri pentru a vedea care sunt beneficiile consumului de prune pentru a combate pierderea osoasă.

A existat un grup de control, cu persoane care nu a mâncat prune uscate, un grup care a mâncat zilnic 5 până la 6 prune pe zi, un grup care a mâncat zilnic 10 până la 12 prune și un grup combinat – care a fost format din femei care mâncau fie 5 până la 6, fie 10 până la 12 prune uscate.

Efectul uimitor al prunelor

„Prin studii anterioare, cercetătorii au raportat ceea ce se numește „efectul pozitiv al prunelor”, dezvăluind că aceste frcute par să joace un rol important în sănătatea oaselor”, a explicat Connie Rogers.

Acest studiu controlat randomizat (RCT), mai mare, a fost efectuat pentru a valida și a reproduce concluziile din studiile anterioare mai mici, sugerând că prunele ar putea fi o „intervenție promițătoare, non-farmacologică” pentru conservarea oaselor și menținerea densității și rezistenței osoase.

Prunele conțin vitamina K și potasiu și previn pierderea osoasă

Descoperirile au indicat, de asemenea, că grupul de femei combinat a experimentat beneficii măsurabile asupra oaselor.

Prunele oferă nutrienți esențiali pentru menținerea oaselor sănătoase.

„În doar patru prune, primim 23% din valoarea zilnică de vitamina K, care produce proteine ​​pentru a ajuta la formarea oaselor, precum și 6% din necesarul zilnic de potasiu, care ajută la prevenirea pierderii de calciu din oase ”, spune dieteticianul Emily Feivor.

Prunele asigură organismului ambele tipuri de fibre

În plus, o porție de prune asigură organismului ambele tipuri de fibre: solubile și insolubile. Acest lucru ajută la reglarea nivelului de colesterol și la mișcarea alimentelor prin tractul digestiv.

Feivor a subliniat că, pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de fibre, prunele nu conțin zahăr adăugat, sunt o sursă excelentă de minerale și „pot fi o alegere sănătoasă într-o dietă echilibrată”. Feivor a avertizat că, deși „dovezi puternice” susțin beneficiile consumului de prune uscate, ea nu le-ar recomanda ca unică sursă de tratament pentru bolile osoase.