Costin Borc susţine că Guvernul are "un punct de vedere echilibrat", în acest caz.

"Ieri (luni n.r.), toată seara, au avut loc discuţii aprinse pe marginea conversiei creditelor luate în CHF. Guvernul susţine un punct de vedere echilibrat, care să ia în calcul cazurile sociale şi să corecteze eventualele abuzuri ale băncilor, dar care să nu dea un avantaj nemeritat celor care au luat cu bună ştiinţă credite în CHF pentru a face afaceri mai bune", a spus Borc.

"Toate cazurile sociale, ale celor care nu pot plăti nişte credite pe care le-au luat pentru a avea o locuinţă ceva mai bună, trebuie rezolvate. Şi băncile care au profitat de neştiinţa sau de lipsa de informare a acestor clienţi trebuie să găsească soluţii pentru ei. Dar, ceea ce mi se pare grav, este că ajungem în situaţia în care cei care au luat credite în lei, au fost precauţi, au plătit şi plătesc ratele la timp sunt clar defavorizaţi în faţa celor care au vocea mai puternică", a explicat ministrul Economiei. 

Plenul Camerei Deputaţilor a eliminat, marţi, pragul de 50% grad de îndatorare pentru eligibilitate din proiectul privind conversia creditelor în franci elveţieni. De prevederile proiectului vor beneficia clienţii cu credite de până la 250.000 de franci elveţieni la data contractării. 

Deputaţii au adoptat pe articole proiectul de lege privind conversia în lei, la cursul istoric, a creditelor în franci elveţieni. 

Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data încheierii contractului şi se va realiza prin act adiţional agreat de consumator. 

Proiectul de lege urmează să intre marţi la vot final. 

AGERPRES