Dupa estimarile facute de analistul de telecomunicatii Nicoale Oaca, valoarea de piata a RomTelecom este acum de aproape 1,8 miliarde de dolari, in conditiile in care statul mai detine doar 65% de actiuni. Restul de 35% au fost vandute OTE, in urma cu doi ani, cu 675 milioane de dolari. Consortiul condus de Schroeder Salomon Smith Barney care, potrivit unor suse guvernamentale, urmeaza sa fie ales de Ministerul Comunicatiilor (MCTI) sa finalizeze contractul de consultanta preprivatizare a RomTelecom, ar trebui sa confirme aceasta suma in urma realizarii auditului si a consultantei fiscale.
Datoriile RomTelecom au depasit cu mult 400 milioane de dolari. Oaca spune ca valoarea de piata a unei companii de telecomunicatii este data de inmultirea cu cinci a profitului inainte de plata taxelor, impozitelor si amortizarii (EBITDA) din ultimii ani.
Este foarte greu de crezut insa ca un alt investitor in afara de grupul grec OTE va investi in RomTelecom, dupa momentul lansarii anuntului de privatizare a pachetului de actiuni ramas in portofoliul Ministerului Comunicatiilor. La mijloc ar sta mai multe motive, dar poate cel mai important este cel al recesiunii in care se gasesc companiile de telecomunicatii la nivel global.
„In acest moment, telefonia fixa nu mai este o afacere pentru nimeni. Piata de telecomunicatii este la pamant, iar afacerile companiilor din domeniu se gasesc cu mult sub rata de profitabilitate”, explica Nicolae Oaca. In aceste conditii, cei peste patru milioane de abonati ai RomTelecom nu au nici un motiv sa se gandeasca la vremuri mai bune.
Dupa 1 ianuarie 2003, o data cu liberalizarea telefoniei fixe, companiile care vor deveni competitori ai RomTelecom vor fi cel mult SNCFR sau Conel si mai putin Deutsche Telekom sau France Telecom.
In privinta razboiului tarifelor este de asteptat ca foarte multi clienti ai operatorului de telefonie fixa sa se indrepte catre telefonia mobila. Tarifele Connex sau Dialog sunt deja apropiate celor practicate de RomTelecom. Companiile de telefonie mobila au investit deja peste 500 milioane de dolari fiecare si acopera peste 95% din populatie.
Surse din piata cred ca, in procentaj de peste 50%, privatizarea RomTelecom va fi facuta prin majorare de capital. In urma careia OTE va detine 51% din actiunile companiei. Mai mult decat atat, presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, Jean Lemierre, a declarat ca nu exclude preluarea a 10% din actiunile RomTelecom. Investitorul grec tine cu tot dinadinsul sa mai cumpere un pachet de actiuni, pentru a evita o clauza contractuala defavorabila, intitulata in contractul initial de privatizare clow-back. Astfel, in situatia in care MCTI va reusi sa vanda actiunile pe care le mai detine la RomTelecom, la un pret mai mare decat cel platit de grupul OTE, actionarul grec va fi obligat sa plateasca in plus 0,20 USD pentru fiecare actiune a companiei romanesti.
„Asteptam sa vedem ce metoda de privatizare va alege statul roman. O decizie finala a noastra va fi luata dupa acest moment”, spune Lemierre. O analiza interna realizata de conducerea RomTelecom pentru sefii de la Atena ai OTE arata ca, in ultimii doi ani, compania a redus tarifele cu 12% in 2000 si putin peste 3% anul trecut. In aceste conditii, recuperarea investitiilor dupa graficul stabilit in momentul preluarii managementului firmei a fost intarziata cu cel putin doi ani. Recomandarea finala este fara echivoc: trebuie sa mai preluam inca 15% din actiuni pentru a fi siguri ca vom recupera investitiile si datoriile firmei romanesti.
Pe de alta parte, companiile interesate de RomTelecom trebuie sa ia in calcul si faptul ca operatorul national este actionarul majoritar al operatorului de telefonie mobila Cosmorom. Companie care nu merge chiar atat de bine pe cat si-au dorit sefii OTE. Cosmorom a inregistrat anul trecut pierderi financiare de peste 20 milioane de euro, in conditiile in care MobilRom si Mobifon au raportat profit.
Surse apropiate Salomon Smith Barney spun ca aceasta companie isi va aduce la Bucuresti o echipa de 40 de specialisti condusa de cel mai cunoscut analist al pietei de telecomunicatii. „Seful consortiului care va finaliza contractul de consultanta pentru privatizare este un fel de Alan Greenspan al acestei industrii. El poate decide de unul singur soarta unei companii de talia RomTelecom”, spun sursele citate.
Matav: asul din maneca Salomon Smith Barney?
Schroeder Salomon Smith Barney (SSSB) este divizia de business a
gigantului financiar american Citigroup. In ultimii ani, SSSB a reusit
sa finalizeze privatizari ale opera-
torilor de telefonie fixa din Slovacia
si Ungaria. Compania maghiara
Matav este, dupa unele surse, rampa de lansare a grupului german Deutsche Telekom in Balcani, existand posibilitatea preluarii operatorilor de telefonie fixa din Romania si Bulgaria. Tot SSSB a fost si consultantul de privatizare a chiar actualului actionar al RomTelecom. Statul elen a incercat in ultimii doi ani sa vanda prin oferta publica de actiuni 13% din capitalul social al OTE, dar actiunea nu a avut nici un succes.
Salomon Smith Barney, Musat& Asociatii si firma de audit, care urmeaza sa fie stabilita ulterior, ar urma sa incaseze din privatizarea RomTelecom un comision de succes. Guvernul va evita astfel scandalul iscat din afacerea primului consultant al RomTelecom, si anume Goldman Sachs.
Atunci, Ministerul Comunicatiilor a platit un comision fix de un milion de dolari si unul de succes de 0,9% din valoarea tranzactiei, dar nu mai putin de opt milioane de dolari.