Grupul Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), acţionarul majoritar al Romtelecom, a anunţat marţi că poartă discuţii referitoare la vânzarea participaţiei sale la Telekom Srbija, fostul monopol de telecomunicaţii din Serbia, către guvernul sârb.
Dacă tranzacţia se va finaliza, vânzarea pachetului de 20% din acţiunile Telekom Srbija ar permite OTE să-şi reducă datoriile şi să strângă fonduri necesare pentru investiţii în noi reţele. Pentru guvernul sârb, preluarea controlului deplin la Telekom Srbija ar facilita sarcina găsirii unui nou investitor pentru aceeastă companie, scrie Agerpres.
"OTE poartă discuţii cu Telekom Srbija în ideea vânzării participaţiei sale de 20% la această companie. Având în vedere că discuţiile sunt în derulare, OTE nu poate face comentarii referitoare la rezultatul sau durata lor", a anunţat OTE într-un comunicat remis bursei de la Atena.
OTE a preluat participaţia la Telekom Srbija în 1997 însă nu a putut să o majoreze deoarece guvernul de la Belgrad a refuzat să cedeze controlul managerial sau să-şi reducă participaţia sa de 80%. La finele lui 2010, când Serbia a scos la vânzare pachetul majoritar de acţiuni la Telekom Srbija, OTE era afectată de criza economică din Grecia.
Deutsche Telekom deţine 40% din OTE şi este interesat să reducă costurile şi să strângă noi fonduri, în condiţiile în care până acum a pierdut aproape un miliard de euro de pe urma investiţiei sale la OTE.
Telekom Srbija, companie la care OTE deţine o participaţie de 20 la sută, are 3,2 milioane utilizatori de telefonie fixă, controlând aproximativ 60% din piaţa sârbă. Pe lângă operaţiunile din Serbia, Telekom Srbija mai deţine M:Tel în Muntenegru şi Telekom Srpske în Republica Srpska. În luna mai a acestui an, Guvernul de la Belgrad a respins o ofertă de 1,1 miliarde de euro pentru 51% din acţiunile Telekom Srbija depusă de Telekom Austria, în condiţiile în care preţul minim cerut de autortiăţile de la Belgrad era de 1,4 miliarde de euro.
Hellenic Telecommunications Organization SA. OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01 la sută din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30 la sută din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 la sută din titluri).