Acesta este planul cel mai probabil pe care operatorul grec de telefonie OTE, actionarul majoritar al RomTelecom, il va aplica in Romania. Atat pentru analistii de telefonie mobila, cat si pentru conducerea OTE un lucru este absolut sigur in momentul de fata: Cosmorom nu mai poate fi resuscitat.
„In aceasta industrie este aproape imposibil sa mai scoti din moarte clinica un operator care vreme de doi ani nu a mai facut absolut nimic pe frontul investitiilor in infrastructura. OTE isi poate lua adio de la Cosmorom”, spune John Jensen, analist la JP Morgan. Opinia analistului britanic este impartasita si de Iordanis Aivazis, vicepresedintele executiv al OTE International. „Nu cred ca vom mai investi ceva in Cosmorom”, ne-a spus Aivazis. Pierderile inregistrate anul trecut de operatorul de telefonie mobila au fost de peste 50 milioane de dolari.
In aceste conditii, la inceputul lunii, fluxurile agentiilor de stiri cuprindeau o stire in care il citau pe seful OTE, Lefteris Antonakopoulos, spunand ca a mandatat Deutsche Bank sa identifice noi oportunitati in Romania, el indicand mai multe variante.
De fapt, OTE a cerut bancii germane sa intermedieze lansarea unei emisiuni de obligatiuni pe termen scurt, a carei valoare este cuprinsa intre 500 si 650 milioane de dolari.
„O data ce acesti bani vor fi stransi, grupul elen va negocia cu unul dintre operatorii puternici de telefonie mobila de pe piata mai multe variante de afaceri”, spune Darren Curtis de la Deutsche Bank. Darren Curtis se ocupa printre altele si de analiza evolutiei grupului britanic Vodafone, care detine 20,1% din actiunile MobiFon
Una dintre variante ar fi ca OTE sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al Connex. Pentru asta, Deutsche Bank a fost mandatat sa contacteze fondurile de investitii care detin participatii la MobiFon, adica ROMGSM si EMP- AIG Emerging Europe Infrastructure Fund (14,4% si respectiv 5,68%), dar si Vodafone, care are 20,1%. In decembrie 2002, EMP a platit 42,5 milioane de dolari pentru 5,68% din actiuni, ceea ce face ca valoarea de piata a celui mai important operator de telefonie mobila din Romania sa fie de aproape 840 milioane de dolari. Inainte de tranzactia din decembrie, Telesystem International Wireless (TIW) detinea prin filiala olandeza ClearWave 63,5% din Connex.
Ted Lattimore, presedintele Connex spune ca nu a fost contactat pana acum de nici unul dintre oficialii OTE. „Daca OTE va dori sa discute cu TIW atunci va trebui sa contacteze conducerea din Canada”, explica Lattimore.
Mark Boutet, purtatorul de cuvant al TIW, spune ca „discutiile pe care le avem cu parteneri potentiali nu se mediatizeaza decat in cazul in care se concretizeaza ceva”. In momentul de fata TIW are datorii de aproape un miliard de dolari, asa ca o vanzare de actiuni este oricand posibila. E greu de crezut insa ca firma canadiana va vinde perla coroanei (profitul operational inregistrat anul trecut de MobiFon a fost de 144,6 milioane de dolari).
Darren Curtis spune insa ca in cazul in care nu va reusi sa cumpere pozitia de control a unuia dintre operatorii de telefonie mobila rivali, „OTE va incerca sa urmeze modelul grupului britanic Virgin, care a devenit celebru in toata lumea datorita sistemului pe care l-a promovat in telefonia mobila”. In Marea Britanie, de exemplu, Virgin este un operator de retea mobila virtuala (MVNO). Mai exact, Virgin cumpara angro numere de telefon (abonamente si cartele preplatite) ale unui operator deja existent pe piata si le revinde ulterior sub propriul brand.
„Nu excludem aceasta varianta de a ramane pe piata de telefonie mobila din Romania. Agream insa varianta cumpararii unui pachet semnificativ de actiuni, pentru care suntem pregatiti sa platim 500 milioane de dolari”, spune Aivazis.
Practic, in cazul in care se vor intelege, OTE ar urma sa infiinteze cu MobiFon o firma mixta care va cuprinde si Cosmorom. Noul operator, pentru care se va gasi un nume nou, va vinde atat numere ale Connex, cat si ale Cosmorom.
MobiFon, care va asigura doar partea tehnica, va primi o taxa fixa la care se adauga o parte din profitul obtinut din trafic (minutele vorbite).
OTE strange bani pentru concurentii din Romania
20 martie 2003, 12:00
Ultima modificare în 20 martie 2003, 14:00
Acesta este planul cel mai probabil pe care operatorul grec de telefonie OTE, actionarul majoritar al RomTelecom, il va aplica in Romania. Atat pentru analistii de telefonie mobila, cat si pentru conducerea OTE un lucru este absolut sigur in momentul de fata: Cosmorom nu mai poate fi resuscitat."In aceasta industrie este aproape imposibil sa mai scoti din moarte clinica un operator care vreme de doi ani nu a mai facut absolut nimic pe frontul investitiilor in infrastructura. OTE isi poate lua ad
Etichete: arhiva,
telefon
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook