OTE vrea să emită din nou obligaţiuni pe cinci ani denominate în euro

Grupul elen de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications Organisation SA (OTE), proprietarul Romtelecom, intenţionează să emită obligaţiuni pe cinci ani denominate în euro, a anunţat marţi una din băncile care gestionează tranzacţia, transmite Dow Jones Newswires.

Compania elenă plănuieşte răscumpărarea bondurilor sale cu scadenţa în 2013 şi 2014. Băncile care vor intermedia emiterea obligaţiunilor sunt: BNP Paribas, Deutsche Bank şi HSBC.

Este prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro realizată de o companie elenă din 2011, când tot OTE a emis bonduri.

OTE beneficiază de un rating ‘Caa1’ din partea agenţiei Moody’s şi de un calificativ ‘B minus’ din partea Standard & Poor’s.
Recent, OTE a raportat o creştere neaşteptată a profitului în trimestrul al treilea din 2012, în pofida faptului că economia Greciei este în continuare în recesiune. OTE, companie controlată în prezent în proporţie de 40% de grupul german Deutsche Telekom, a precizat că în perioada iulie-septembrie 2012 a înregistrat un profit net de 109 milioane de euro, în creştere cu 4,4% comparativ cu 104,4 milioane euro în perioada similară a anului trecut. Rezultatul anunţat de OTE este superior estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un profit de 92,4 milioane de euro.

În schimb, vânzările au scăzut cu 10,2% până la 1,178 miliarde de euro, sub estimările analiştilor, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) au scăzut cu 7,4% până la 430,1 milioane de euro.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).

OTE a precizat că operaţiunile de telefonie fixă din România au generat venituri de 153,5 milioane de euro în trimestrul al treilea din 2012, în scădere cu 4,1% în ritm anual. În schimb, profitul operaţional a crescut cu 20,2% în ritm anual până la 44,7 milioane euro, ceea ce reflectă implementarea iniţiativelor de reducere a costurilor la Romtelecom.

În ceea ce priveşte rezultatele diviziei de telefonie mobilă Cosmote România, în trimestrul al treilea profitul operaţional a crescut cu 16,3% până la 34,3 milioane euro, dar veniturile au scăzut cu 2,2% până la 118 milioane euro.
Sursa: Agerpres