OTE vrea să oprească vânzarea diviziei din Bulgaria

Grupul elen de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications Organisation SA (OTE) ar putea opri planificata vânzare a subsidiarei sale de telefonie mobilă din Bulgaria, Globul, după refinanţarea cu succes a datoriei sale, au anunţat oficiali ai companiei elene, transmite Novinite.

Directorii OTE au anunţat că vânzarea diviziei din Bulgaria, de care este interesat cel mare operator de telefonie din Turcia, nu mai este atât de presantă, după ce compania a accesat cu succes pieţele de obligaţiuni pentru finanţarea datoriilor care ajung la scadenţă în 2013 şi 2014. ‘Problema pe care o aveam cu refinanţarea a fost în cea mai mare parte rezolvată. Procesul de vânzare a Globul nu a fost oprit, el va continua. Totuşi, va trebui să regândim situaţia şi să decidem care este cea mai bună opţiune în interesul acţionarilor’, a declarat şeful OTE, Michael Tsamaz.

În ianuarie, OTE a vândut obligaţiuni pe cinci ani, în valoare de 700 milioane de euro (950 milioane de dolari), un semn că pieţele financiare se deschid gradual pentru companiile elene. Cu banii obţinuţi din emisiunea de obligaţiuni compania elenă plănuieşte răscumpărarea bondurilor sale cu scadenţa în 2013 şi 2014. Cu obligaţiuni de aproximativ 1,8 miliarde de euro care ajung la scadenţă în 2014 şi a problemelor economice cu care se confruntă cele mai mari pieţe ale OTE – Grecia şi România – compania elenă a anunţat măsuri de reducere a costurilor şi a datoriei. OTE vrea să vândă diviziile HellasSat şi Globul pentru a-şi reduce datoriile.

Globul reprezintă aproximativ 7% din vânzările OTE şi aproximativ 9% din profitul operaţional (EBITDA). Şeful OTE declara anul trecut că Globul are nevoie de investiţii masive, pentru a rămâne competitiv pe piaţa din Bulgaria, unde concurează cu Telekom Austria Mobiltel şi Vivacom.

Joi, OTE, proprietarul Romtelecom, a anunţat creşterea profitului în 2012, datorită vânzărilor de active, în ciuda recesiunii din Grecia. Profitul net de anul trecut s-a ridicat la 476,4 milioane de euro (624,5 milioane de dolari), de la 119,7 milioane de euro în 2011, în timp ce analiştii se aşteptau la un câştig de 457,2 milioane de euro.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).

În România, Romtelecom a înregistrat, în 2012, o cifră de afaceri de aproape 620 milioane de euro. Numărul clienţilor de Internet de bandă largă a înregistrat o creştere de peste 5% la finalul lui 2012, comparativ cu anul 2011.

Sursa: Agerpres