De ce ar trebui să folosiți oțetul în curte și la grădinărit
De asemenea, oțetul îndepărtează cu succes depunerile calcaroase și saline, care se acumulează odată cu trecerea timpului pe ghivecele de lut. Este suficient să le ștergeți cu o cârpă înmuiată în oțet, ca să le redați aspectul inițial.
1. Oțetul accelerează germinarea
Pentru a ajuta germinarea, începeți prin a amesteca o cană de apă cu o jumătate cană de oțet. Puneți semințele într-un recipient adânc și turnați amestecul peste ele, astfel încât să aveți aproximativ de două ori mai mult din amestecul de oțet/apă decât semințe. Lăsați-l să stea și să acționeze peste noapte ( 12 ore ar fi ideal). Aveți grijă să nu înmuiați semințele prea mult timp deoarece le poate deteriora!
2. Controlează buruienile
Substanțele chimice folosite până mai ieri în grădinărit nu mai sunt folosite atât de des. Pentru o opțiune ecologică, încercați să folosiți oțet pentru a scăpa de buruienile care au năpădit grădina. Din păcate, oțetul nu va fi la fel de eficient pentru arbuști mai mari, dar este o alegere excelentă pentru buruienile mai mici.
Amestecați un litru de oțet cu o cană de sare de masă și o cană de detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizați soluția pe toate buruienile sau ierburile pe care doriți să le eliminați. Este posibil să fie nevoie să aplicați amestecul de mai multe ori.
3. Combate bolile fungice
Dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor pe plantele din grădină le poate distruge. Dacă observați pete colorate pe frunzele plantei, puteți face un spray antifungic folosind oțet.
Combinați trei căni de apă clocotită cu o jumătate de cană de flori de mușețel uscate și puneți amestecul într-un castron. Dacă utilizați pliculețe de ceai de mușețel, e nevoie să folosiți aproximativ 4 sau 5 pliculețe de ceai. Lăsați-l la infuzat timp de 24 de ore. Scoateți pliculețele de ceai sau strecurați mușețelul, apoi adăugați 2 linguri de oțet și amestecați totul. Turnați amestecul într-o sticlă cu pulveroizator și aplicați-l generos pe toate zonele plantei unde observați dezvoltarea fungică. Lăsați apoi planta să se usuce bine la aer.
4. Crește aciditatea solului
Dacă cea mai mare preocupare a solului este nivelul pH-ului, oțetul poate fi soluția perfectă! Puțin oțet poate crea condițiile perfecte pentru plantele care iubesc solul acid, cum ar fi afinele, hibiscus, gardeniile și hortensiile. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați o cană de oțet cu un litru de apă și apoi să folosiți acel amestec pentru a uda plantele.
5. Alungă furnicile și alte insecte
Furnicile pot aduce beneficii grădinăritului în diferite moduri: pot ajuta la o mai bună polenizare și la aaerisirea solului, datorită tunelurilor pe care le sapă. În același timp, furnicile pot deteriora structurile din lemn.
Dacă aveți de-a face cu o infestare mai mare, care trebuie tratată, puteți folosi oțet ca insecticicd, pentru a ucide furnicile, dar și pentru a combate apariția lor.
Pentru a face insecticidul, combinați trei căni de apă, o cană de oțet și o linguriță de detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator. Acesta poate fi pulverizat direct pe furnici și alte insecte pentru a le ucide, dar aveți grijă cu plantele mai delicate! Evitați să faceți acest lucru prea aproape de plante, deoarece modificarea pH-ului solului poate fi dăunătoare.